Înainte de a se aventura să călătorească într-o ţară în care nu au mai fost niciodată, foarte mulţi turişti străini se informează cu ajutorul ghidurilor "Lonely Planet" sau consultă site-ul jurnaliştilor britanici specializaţi pe turism.
Cert este că mulţi turişti străini care iau contact pentru prima oară cu România îşi formează prima imagine din informaţiile prezentante de Lonely Planet. Iată în ce constă "introducerea în România" a jurnaliştilor britanici.
"Călătoria în România, cel mai nou membru al UE, este ceva situat undeva între un Halloween etern şi coperta albumului Led Zeppelin IV, care prezintă un agricultor care cară în spate o legătură de crengi".
Aşa încep cei de la Lonely Planet descrierea realităţii din România. Totodată, britanicii vorbesc despre combinaţia dintre Audi-urile care accelerează pe autostrăzi şi viaţa la ţară. Aproape peste tot, veţi observa căruţe trase de cai traversând drumurile (de multe ori pline de cratere), iar la munte veţi vedea căpiţe de fân si turme de oi care rătăcesc, mai spun ziariştii pe site.
Pe urmele lui Dracula Evident, ei nu uită nici de binecunoscuta legendă a lui Dracula: "Mulţi vizitatori, atraşi de poveştile înspăimântătoare cu sânge, fac excursii la castelele din Transilvania şi în frumoasele oraşe medievale saxone, cum ar fi Sighişoara, acolo unde adevăratului Dracula (Vlad Ţepeş) i-au crescut primii dinţi". Cei de la Lonely Planet susţin, însă, că turiştii care se limitează la a "vâna vampiri" în România au foarte multe de pierdut.
"Capitala, Bucureşti, are părţile sale proaste, însă amestecul dintre monumentele comuniste groteşti şi catedralele ascunse îl fac fascinant pentru exploratori", scriu aceştia în prezentarea despre România. Locuri excelente pentru excursii, biking şi schiat veţi găsi peste tot în Munţii Carpaţi, Alpii transilvani, care trec prin centrul României. Totodată, mai spun britanicii, curţile ţăranilor aşteaptă ca invitaţii să guste puţin din viaţa de la sat, în special în "paradisurile bucolice din Maramureş şi sudul Bucovinei", unde cimitirile şi mănăstirile sunt pictate.
13 recomandări ale Lonely Planet
Chiar pe pagina site-ului www.lonelyplanet.com dedicată României, sunt promovate 13 regiuni şi oraşe, alegerile jurnaliştilor britanici. Iată cum le prezintă aceştia:
1. Maramureş. Inima şi sufletul rural al României, cu biserici din lemn, cimitire pictate care îi tachinează pe decedaţi şi ţuica ce te arde pe gât.
2. Sighişoara. Inima medievală a Transilvaniei bătând în pasteluri şi dangăt de clopote, în locul de naştere al lui Vlad Ţepeş
3. Braşov. Oraşul irezistibil din centrul Transilvaniei, înconjurat de munţi medievali, cu pârtii de schi în apropiere şi cu un fals Castel al lui Dracula.
4. Timişoara. Punctul de pornire al Revoluţiei din 1989, un oraş primitor pentru studenţi, situat în apropiere de oraşul favorit pentru Spa al lui Hercule.
5. Bucureşti. Transformarea inconfundabilă comunistă a Micului Paris din Est de odinioară, cu localuri boeme, mâncare bună şi parcuri pline de viaţă.
6. Transfăgărăşanul. Drumuri în zigzag ameţitor printre stânci colţuroase şi lacuri glaciare, unde vă puteţi bate cu bulgări de zăpadă pe tot parcursul verii.
7. Valea Argeşului. ADEVĂRATUL castel al lui Dracula, printre mănăstiri şi vederi ale înalţilor Munţi Făgăraşi.
8. Mănăstirile din Bucovina. Mănăstiri colorate, cu pereţi care spun poveşti, pictate pentru a le relata diferite istorii soldaţilor plictisiţi.
9. Cheile Bicazului. Chei răsucite, lângă un lac "de sânge" şi vârfuri de munte.
10. Delta Dunării. Sate de pescari dezolante, la care ajungi printr-un labirint de canale.
11. Oraşul lui Szekely. Tradiţiile maghiare există în Târgu-Mureş, colorat în stilul habsburgic, şi cu minele de sare apocaliptice cu tobogane şi acces la internet.
12. Hunedoara. Oraşul industrial în stil sovietic şi probabil castelul cel mai plin de fantome din Transilvania.
13. Valea Prahovei. Cu activităţi anul împrejur, mountain-biking, pârtii de schi în vârful Munţilor Bucegi unde ajungi din oraşele din vale Sinaia şi Buşteni.