Romii, românii şi lipovenii au petrecut împreună în Târgu-Frumos

Romii, românii şi lipovenii au petrecut împreună în Târgu-Frumos

Străzile din oraşul ieşean Târgu-Frumos au fost animate ieri şi astăzi de comunitatea romilor, care a dat o petrecere de zile mari, la care au chefuit şi românii, şi lipovenii.

Cu toţii au mâncat mămăligă cu brânză şi bucate preparate de gospodine de Ziua Internaţională a Romilor. Iniţiativa romilor de a-şi prezenta podoabele şi tradiţiile pe parcursul a două zile face parte din proiectul „Mesageri contra discriminării” şi aparţine Asociaţiei tinerilor romi “GipsyEye”, care a primit sprijinul Asociaţiei “Asirys” din Târgu-Frumos. Atracţia zilei, ceaunul cu mămăligă instalat pe pirostii În oraşul Târgu-Frumos nu a fost niciodată atâta voie bună ca pe parcursul celor două zile de sărbătoare. Români, romi şi lipoveni care au copilărit împreună şi-au dat întâlnire în faţa Casei de Cultură şi au pus în scenă cea mai frumoasă adunare de până acum, cu dansuri, cântec şi voie bună.

Atracţia zilei a fost mămăliga preparată de romi la un ceaun imens instalat pe pirostii, servită cu brânză sau caş şi smântână. De la masă nu au lipsit sarmalele, varza călită, salamul de biscuiţi sau checul, iar gurmanzii au avut ocazia să guste halodnea, o mâncare lipovenească.

„Nu oricine ştie să facă mămăliga aşa cum trebuie, bine fiartă şi fără boloboaţe. Nu am avut bani de mâncăruri scumpe, dar considerăm că şi mămăliga noastră frăţească ne-a oferit un bun prilej să stăm, să discutăm şi să ne cunoaştem mai bine. Se mai spune că mămăliga este pâinea săracului şi aşa şi este. Noi suntem oameni modeşti, dar care ştim să ne bucurăm de viaţă”, a declarat Ionuţ Târşu, student la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Univeristăţii “Alexandru Ioan Cuza”. Alai de nuntă în Forul Sukar Vizitatorii Forului Sukar (Târgu – Frumos, în limba romani – n.r.) au putut discuta pe îndelete despre tradiţiile şi istoria romilor cu trei studenţi din comunitatea romilor, un căldărar, un ursar şi un lăieş.

Curioşii au putut afla cum se fabrică lingurile şi cazanele din vânzarea cărora romii îşi câştigă traiul şi cum  realizează ei bijuteriile. Într-un cort s-a discutat şi despre taina cititului în palmă şi a ghicitului în cafea, în cărţi sau în bănuţii din coada ţigăncilor şi s-au făcut demonstraţii.

“Mulţi vor spune că aceşti tineri sunt o excepţie, dar noi vrem să demonstrăm că romii sunt la fel de buni sau de răi ca şi românii, lipoveni, ungurii sau orice alte neamuri de pe acest pământ. În cadrul «Zilelor Diversităţii în Târgu Frumos» tinerii romi, români şi lipoveni au arătat că pot lucra extraordinar de bine în echipă şi îşi pot depăşi prejudecăţile”, a declarat Mihaela Diana Podariu, coordonatoarea evenimentului.

În cadrul sărbătorii de la Târgu-Frumos a fost simulată şi parada unui alai de nuntă, în care doi actori au jucat rolurile unui rom căldărar care şi-a luat nevastă o româncă, cu naşi lipoveni, cu povestea tradiţiilor de nuntă specifice fiecăreia dintre culturile participante.

Ne puteți urmări și pe Google News