Realizarea proiectului de construire a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă este benefică pentru România, prin atingerea unei cote de 30 - 32% pentru energia nucleară în mixul energetic național, susține Forumul Atomic Român ROMATOM într-un comunicat de presă.
„Energia nucleară este parte a soluției pentru a satisface cererea tot mai mare de energie electrică în contextul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, aceasta asigurând 27% din energia electrică a Europei și 53% din energia electrică fără emisii de carbon. Cele două noi unități nucleare de la Cernavodă vor contribui la consolidarea securității energetice, asigurând accesul la o energie competitivă și creând premisele pentru noi locuri de muncă. În același timp, vor avea o contribuție substanțială la atingerea țintelor de decarbonizare stabilite cu ocazia COP 21”, se arată în comunicat.
De asemenea, reprezentanții ROMATOM au salutat aprobarea, la finele săptămânii trecute, de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a raportului ministrului Energiei cu privire la proiectul unităților 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiție prioritară pentru România.
,,Aprobarea de către CSAT a Raportului privind Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă are o importanță majoră pentru industria nucleară din România, atât firme cu capital privat, cât și firme cu capital majoritar de stat. Implementarea proiectului va avea un impact favorabil asupra economiei naționale și locale, estimându-se astfel crearea a circa 16.000 de locuri de muncă ce vor fi direct ocupate în industria națională pentru finalizarea Unităților 3 și 4 Cernavodă”, a declarat Marius Gheorghiu, Directorul General al Elcomex IEA, firma care deține președinția ROMATOM.
Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanții Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea unităților 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.