Mai fiară nu există! Românul din cuştile MMA California: "Nimeni nu vrea să se bată cu mine". Povestea unui om pe care mai bine nu-l întâlniţi pe stradă | VIDEO

A luptat în cel mai dur circuit de lupte din lume, MMA California. Americanii i-au spus "The Carpathian Bear", dar e un urs blând, familist convins şi cuminte.

După ce-a trântit la podea cu toţi adversarii din România, la lupte greco-romane, Gheorghe Ignat s-a hotărât să treacă la lucruri serioase: s-a angajat în California în cel mai dur circuit de lupte din lume - MMA (arte marţiale mixte), aşa-zisele lupte totale, care se desfăşoară în cuşti de forma unui octogon.

Tolea şi Zmărăndescu îl evită

Americanii i-au spus iniţial "Big George", iar apoi i-au găsit porecla: "The Carpathian Bear" (Ursul Carpatin). "Ursul" s-a întors acasă la Suceava, cu puţin timp înainte ca soţia să îi aducă pe lume cel de-al doilea copil, şi se gândeşte să-şi facă un nume în luptele din România. Opt ani, Ghiţă a dominat categoria grea la lupte greco-romane şi nici un competitor nu i-a făcut faţă pe saltea. I-a provocat pe greii Cătălin Zmărăndescu, Sandu Lungu, Tolea, pe oricine vrea să se lupte cu el, însă nu a primit un răspuns.

La nici 17 ani era deja în lotul de seniori al României la greco-romane, iar la 20 de ani avea deja 22 de medalii. "E un sportiv cu calităţi excepţionale, la greutatea lui are o viteză foarte bună. Punea pariu cu luptători de la categorii inferioare că-i bate la 100 de metri viteză şi câştiga. În turnee, unii nici nu se prezentau la meciuri. Şi e familist convins, cuminte ca un mieluşel", îşi aminteşte primul antrenor al "Ursului", Valerică Gherasim.

Ghiţă a fost contactat în 2009 de The Arena MMA, un club din San Diego-California. A fost găzduit chiar de proprietarul clubului, într-o vilă de pe malul Pacificului. "Erau fel de fel de naţionalităţi. Unul campion de box, altul de jiu jitsu, kickboxing sau muay thai", povesteşte Ghiţă.

Pregătit de antrenorul lui Klitschko

La început programul de antrenamente i se părea infernal: câte trei antrenamente pe zi, doar duminica liber. "Erau zile în care beam şi până la 12 litri de apă, pentru că era foarte cald. Nu a fost deloc uşor, însă ştiam că e şansa mea", continuă suceveanul.

Fostul campion al greilor la greco-romane a participat şi la un stagiu de pregătire de două săptămâni cu James Ali Bashir, antrenorul renumitului boxer Vladimir Klitschko. "Trebuie să te antrenezi cu cei mai buni dacă vrei să creşti. E extraordinar să te pregăteşti alături de aceşti mari luptători, pe care până atunci îi vedeam la televizor", mărturiseşte suceveanul.

20.000 de dolari, bursa de meci a unui luptător MMA în California. Ghiţă câştigă de 10 ori mai puţin în România

PALMARES

Şase victorii. Nu există supravieţuitori

În SUA a avut patru meciuri. Nicio înfrângere. Trei dintre lupte au fost intercluburi, însă victoria de care e cel mai mândru a fost în ultimul meci, la Gladiator Challenge -California, în aprilie 2010, în faţa a câteva mii de spectatori. Fiecare meci câştigat îi aducea mii de dolari, bursa ajungând şi la 20.000 de dolari, din care o parte consistentă revenea clubului şi intermediarilor.

De când s-a întors în România, a avut două meciuri, iar luna viitoare îl va susţine pe al treilea.

În aprilie 2011, în Debrecen-Ungaria, la Hungarian Pitbull Fighters, la singurul meci al greilor, românul a câştigat într-un minut şi 35 de secunde, năucindu-şi adversarul, un moldovean de aproape doi metri şi 120 de kilograme, printr-un procedeu din Jiu-Jitsu brazilian.

Al doilea meci a avut loc la începutul verii trecute, la "Full Fight", o gală organizată la Satu Mare. De data aceasta, "Ursul Carpatin" a avut nevoie de 3 minute şi 30 de secunde pentru a ieşi învingător în faţa ungurului Atilla Csaba, de 115 kilograme şi 1,95 metri înălţime, cu un palmares de şapte meciuri, dintre care patru câştigate prin KO şi doar o singură înfrângere.

ÎL VA ÎNFRUNTA PE "CEL MAI PUTERNIC OM DIN LUME"

N-are adversari: "Mă bat cu oricine, mănânc salteaua, numai să lupt"

Promotorii unei organizaţii de MMA din Marea Britanie, care vor să intre pe piaţa din România, l-au întrebat dacă ar fi de acord să se lupte cu Mariusz Zbigniew Pudzianowski (34 de ani), un luptător polonez care a câştigat cinci titluri de "Cel mai puternic om din lume" - mai multe decât orice alt sportiv. "Am acceptat pe loc, n-am nici o problemă, mă lupt cu oricine. De la 12 mănânc salteaua, tot ce vreau e să mă lupt", a răspuns prompt Ghiţă.

Până atunci, Ghiţă va lupta, luna viitoare, într-o gală de MMA ce va fi organizată la Iaşi, gală care face parte din turneul European Fighting Championship (EFC) MMA 2012. "Ursul" va lupta în main eventul galei împotriva unui luptător austriac, Atilla Ucar, care, anul trecut, l-a bătut în 43 de secunde pe cel poreclit "Bestia" – Bob Sapp.

Adversarul lui Ghiţă are până în prezent 11 meciuri în reguli de MMA, din care a câştigat şapte. Promotorul turneului, Laurian Mihu, e convins că Ghiţă va face spectacol: "Se mişcă foarte bine, are viteză pe braţe şi îi compătimesc pe adversarii care vor face cunoştinţă cu dreapta lui. La sol este un sportiv foarte bun, se antrenează şi în jiu-jitsu brazilian în ultimul timp, părerea mea este că o să aibă mare succes în MMA".

Întors acasă, la Suceava, alături de familie, de soţie şi cei doi copii ai săi, Gheorghe Ignat şi-a mai îndeplinit un vis, acela de a-şi deschide propria sală de MMA. "Se mişcă foarte bine, are viteză pe braţe, are o dreaptă foarte grea. Îi compătimesc pe adversarii care vor face cunoştinţă cu dreapta lui. Va avea mare succes în MMA.“ LAURIAN MIHU, promotor MMA Citiți și:

  • Un dolar la doi pumni - plata din cel mai sângeros sport din lume