Romanul cu numarul 13 a avut noroc la Roma

Ajuns in 1990 in Italia, constanteanul Tibi a fost primul care a facut mici, spectacole cu "Axinte" si nunti cu dar.

Restaurantul-alimentara „La Tibi” se afla pe un fel de ulita intunecata a Romei, plina de romani si de „italieni rasisti”. Oglinzi pe pereti, cateva mese din lemn si un bar-galantar cu sunci, salamuri, branzeturi romanesti si vinuri trimise „la pachet” din tara. Duduie de manele. "

Cristi, preot tanar, scoate un vin de impartasanie, adus de un coleg de-al sau din Republica Moldova. La masa, Vicentiu, de profesie informatician, se stramba din cauza muzicii, comenteaza in barba. Toata lumea e de acord ca basarabenii au vinuri tari, foarte dulci.

Meniu de 50 de euro pentru romanul mediu Pe Tibi si atat - asa il stie lumea de-aici - il saluta multi, il respecta toti. A fost chiar si o televiziune romaneasca sa transmita Revelionul din unul dintre cele trei localuri pe care le are, in duplex cu un local din tara. Mai rau au deranjat, ca intrerupeau muzica.

In rest, are clientela permanent, intre Posturile Mari: nunti si botezuri. Nici nu le mai stie numarul, ca se inmultesc evenimentele de la an la an.

Vine romanul pentru o petrecere, plateste intre 40 si 80 de euro pentru un meniu si are pe masa mai de toate: un aperitiv, o ceafa la gratar, sarmale, tort cu sau fara poza clientului, pahare din sticla, nu din plastic, piscoturi si sampanie de „Bun-venit!” la intrare, baloane pe care scrie traditionalul „Benvenuti!”.

Darul pentru o nunta merge pana la 200 de euro de pereche, pentru ca cei mai multi sunt simpli muncitori. „Meniul de 40 de euro e saracacios, nu sarac. La 50 de euro e unul mediu, cel mai folosit. Cei cu figuri, cu bani, il folosesc pe cel intre 70 si 80. Depinde ce vinuri vor.

La cel mediu - tort, sampanie, cafele, un vin de casa bun, baubil, de la care nu te doare capul. Altii vor „Jack Daniel’s”, ca eu am palinca si o visinata in meniu. Altul vrea vin italian, altul romanesc”.

Mai ieftin au doar chinezii: 35 de euro meniul. Indoapa insa lumea cu paste, baga apoi cate o friptura si un peste, iar la doua-trei dimineata te dau afara. La restaurantul lui Tibi se sta pana dimineata.

Florin si salam, in pachete separate

De cum vin pachetele din tara depinde in parte si ce salam gaseste omul in farfurie. Tibi le tot primeste din 1997 incoace, inca dinainte sa deschida primul local cu ziduri si usi, pe Via del Fringuello. Si mai inainte, de prin 1993, s-a apucat sa faca mancare romaneasca prin pietele Romei, pentru conationalii care incepeau sa soseasca.

El, unul dintre primii imigranti romani de dupa Revolutie, al 13-lea mai exact: venise in 1990 cu pasaport facut in schimbul unui porc, muncise pe apucate, dormise pe langa aerisirile de la metrou. Mancase de la filipinezi tot ce semana a mancare romaneasca, in special orez fiert cu un soi de tochitura.

La un moment dat i-a ajuns, asa ca s-a apucat de facut - chiar daca in tara nu se bagase niciodata „la cratita” - o ciorba de burta, un mic, o fasole cu carnati.

A adus apoi o integrama, o caseta cu muzica romaneasca, un sah, o tabla. In 2000, atunci cand primul-ministru Silvio Berlusconi incepea sa-i scoata pe „ambulantii abuzivi” de prin piete, Tibi se apucase deja de construirea unui local. In afara de romani, in restaurantul sau „mai vin albanezi, bulgari, iugoslavi, greci.

Avem bucatarie balcanica, mananca sarmale”. De la o vreme incoace, de cand si-a deschis si localurile mai mari, la pachet vin si vedetele.

Mai o manea cu Adrian de Vito si Florin Salam, mai o gluma cu „Axinte”, un house cu Daniela Gyorfi, o inghititura de flacari si un dans din buric pe cioburi cu cea supranumita „Shakira”. Romanii se bucura cum stiu, mai arunca si ei cu bani, se mai imbata.

Afaceri

Fotografie de familie cu imblanzitorul de lei

Fostul constantean vrea sa bage bani in tara, sa mearga in paralel cu afacerile. Distanta nu este o problema, pentru ca inseamna in fapt o ora si jumatate cu avionul.

Vrea sa faca „vreo patru sali, un restaurant frumos, pista de bowling, discoteca, in orasele industrializate”. Afaceri a facut acasa si pana in 1997, fara sa fi calcat chiar in „Romania de tranzitie”: a cumparat casa, apartamente, pamanturi.

„Gasea frate-miu un chilipir, gasea mama, tata, vezi ca vinde vecinul de langa noi, erau ieftine atunci”, spune Tibi. Pe litoralul romanesc nu se inghesuie sa investeasca insa, avand in vedere ca sezonul turistic de trei luni e mult prea scurt.

A facut-o insa fratele mijlociu, care e „mai faimos” decat el, dupa cum recunoaste patronul de localuri din Roma: „Are pui de animale salbatice si face poze, a fost „sponsor” la Universitatea Craiova timp de un an, cu un leu”. Iarna merge in Sinaia, Predeal, Busteni. Multi cantareti s-au ingramadit „sa bage” in videoclipuri puiul de leu, tigrul sau pantera.

Incident

Rasistii sau cativa pusti au incendiat o copertina a restaurantului

La sfarsitul anului trecut, cineva a dat foc copertinei de pe terasa localului din Via del Fringuello. Au ars si scaunele din plastic din preajma, apoi o fereastra, acoperita acum cu un placaj.

Probleme serioase cu italienii el, personal, nu a avut. „A fost ori vreun rasist din cartier, ori pustii care se intorc dimineata de la discoteci, a aruncat vreunul o petarda. Daca era, ar fi dat foc cu benzina si ardea tot, nu numai afara”, crede patronul.

Ar mai putea fi varianta unui avertisment din partea cuiva din cartier, suparat ca romanii care petrec la Tibi isi parcheaza masinile pe unde apuca si blocheaza intrarile in curti.

„Se mai ia in gura romanul cu ei, pentru ca nu poate sa taca sau sa-si ceara scuze. Da drumul tare la muzica, pleaca cu scartaituri de pe loc. Dupa ce sta aici patru ore, mai sta si afara de vorba cate jumatate de ora. Cand ies afara, parca se descarca, parca fac inadins.”

In rest, probleme nu a avut. Din cand in cand, italienii mai arunca totusi cate o injuratura din viteza scuterului. In timp ce vorbim, intra un batran care reclama suparat o masina proptita in poarta lui. Tibi se intoarce la masa, ca si cum ar fi capatat dovada: „Un pic daca ai parcat-o, vine...”.

Perspectiva

Ce il enerveaza pe Tibi la italieni> „Au o mentalitate a lor, toti cei din clasa muncitoare: se baga la 10.00-11.00 noaptea in pat, la 6.00 se scoala, se duc la munca, precisi. La ei, aia trebuie sa stea acolo, aia acolo. N-as suporta.”;

> „Se fac sapaturi la linia de metrou C, au dat acolo de niste ruine. Italienii au politia tezaurului. A venit odata politia tezaurului la un roman si l-a batut, pentru ca urina pe niste ruine. Ei iau deja masuri impotriva coroziunii, i-au zis: „Cum e posibil sa faci asa ceva”?”;

> „Din cate am auzit aici, la romani, cateodata patronul italian nu i-a platit pe cate un an sau doi, au de luat zeci de mii de euro.”