Românul Andrei Roşu, locul 15 la cursa de maraton de la Polul Nord

Românul Andrei Roşu a terminat pe locul 15 proba de maraton de la Polul Nord, una dintre cele mai dure competiţii atletice din lume. Cu vânt care l-a oprit sau l-a îmbrâncit întruna şi zăpadă până peste gleznă, compatriotul nostru a reuşit să termine o competiţie a celor cu curaj nebun.

"Vântul sufla cu 50 de kilometri pe oră", îşi aminteşte Andrei, care a alergat la Polul Nord primul său maraton oficial. "Ne-am gândit că, gata, concursul nu va mai avea loc, dar i-am rugat pe organizatori să ne lase să alergăm", spune el.

La 7 aprilie, Andrei Roşu a devenit primul român care a concurat la maratonul de la Polul Nord. Tot atunci, el a stabilit un alt record: a fost primul om care bate toba la pol. Fost component al trupei Gaz pe Foc, Andrei a aruncat praful de pe tobă direct pe gheaţa arctică. Condiţii de maraton: Cu picioarele înfipte în zăpadă, la Polul Nord

"Era o zăpadă de 20-30 de centrimetri, aşternută peste gheaţă", spune Andrei, care se consideră un mare friguros. Cursa a constat în parcurgerea unor tururi de patru kilometri în jurul punctului care marchează Polul Nord. "Până la penultimul tur, eram al zecelea. Apoi, s-au văzut alergătorii cu experienţă".

Printre figurile de top care au luat startul în acest an se regăsesc doi oameni foarte iubiţi în Marea Britanie. Jamie Cuthbertson este orb, dar are o condiţie fizică incredibilă, moştenită de când lucra în armata britanică. El şi-a pierdut vederea într-o explozie, dar nu a renunţat niciun moment la mişcare, la acest maraton extrem de la Polul Nord fiind însoţit de Alex Pavanello.

"În timpul cursei, m-am oprit de 3-4, să mă hidratez. După o oră, i-am văzut că alergau înaintea mea. Concurentul orb, Jamie, avea o condiţie fizică extraordinară. Iar Alex, însoţitorul lui, este cunoscut din competiţiile de Iron Man (în traducere - Omul de Fier, competiţie de triatlon ce constă în parcurgerea a 3,8 km înot, 180 km pe bicicletă şi 42,195 km alergare)", spune Andrei Roşu.

Andrei a avut emoţii mari şi la plecarea de la Pol. Avionul rusesc Antonov, care i-a dus de la Camp Barneo (89 grade latitudine nordică) spre insula norvegiană Spitsbergen, a avut mari probleme la decolare, din cauza condiţiilor meteo. În aceeaşi zi, avionul în care se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa şi o bună parte din conducerea statului se prăbuşea la Smolensk. Un maraton pe fiecare continent

"A fost furtună, avionul nu putea decola, dar până la urmă am ajuns cu bine. Mi-am învins şi frica de zbor", spune Andrei.

Pentru Andrei, care doreşte să alerge curse de maraton pe toate continentele, urmează o nouă întâlnire cu extremul în octombrie, la un maraton al muntelui Everest. La Polul Sud va ajunge în luna decembrie, tot pentru a alerga 42,195 kilometri, iar începutul anului viitor îl va prinde în Sahara, pentru un maraton în deşert.

"În fiecare zi, în lume se aleargă 2-3 curse de maraton. Aşa că am de unde să aleg. La Polul Nord, a fost satisfacţia că eşti în "vârful" planetei, chiar dacă nu ai ce vedea în jurul tău. Şi satisfacţia de a pune steagul tău la 90 de grade. Vreau să alerg în curse de maraton pe toate continentele, dar aş vrea să termin în Europa, dacă se poate chiar în România", încheie Andrei Roşu. Cursa de maraton de la Polul Nord a fost câştigat de olandezul Joep Rozendal, un fost ofiţer de marină, care s-a antrenat din greu în nordul Norvegiei. Înainte de concurs, spunea că va folosi experienţa de la Polul Nord pentru a dezvolta noi tehnici de antrenament pentru serviciile de securitate. La maraton au participat 21 de bărbaţi şi patru femei. Olandezul a terminat cursa în cinci ore, în timp ce Andrei a avut nevoie de şapte ore şi 53 de minute. Vezi şi: Blogul lui Andrei Roşu Site-ul oficial Maraton Polul Nord