Românii vor putea obţine online documentele privind căsătoria, divorţul, naşterea şi decesul fără a se mai deplasa la ghişee
- Emil Simionescu
- 25 ianuarie 2018, 14:15
Pentru a obţine documentele necesare oficializării a patru evenimente de viaţă (căsătoria, divorţul, naşterea şi decesul), românii ar putea evita, în scurt timp, supliciul deplasării la ghişee şi al statului la cozi interminabile. Motivul e simplu: începând de săptămâna viitoare, potrivit anunţului făcut de Ionuţ Valeriu Andrei, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), respectivele evenimente de viaţă vor fi digitalizate, ceea ce înseamnă că românii vor putea obţine actele cu pricina în modulul online, butonând tastatura calculatorului de acasă.
“Săptămâna aceasta, a punctat oficialul din MCSI, inisterul nostru, în parteneriat cu Ministerul de Interne, cu cel al Dezvoltării şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, va depune un proiect cu privire la digitizarea celor patru evenimente de viaţă, anume căsătorie, divorţ, naştere şi deces. Vom putea pune la dispoziţia cetăţenilor în mod digital şi online aceste servicii". DEclaraţia a fost făcută cu prilejul unui eveniment organizat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). "Guvenul are în program foarte multe proiecte pe partea de e-guvernare. Din strategia cu privire la dezvoltarea României, din punct de vedere digital, ne propunem să implementăm, să digitizăm, un număr de 36 de evenimente de viaţă”, a mai adăugat Ionuţ Valeriu Andrei. El a precizat că se vor digitiza toate documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani.
"Se lucrează la un proiect de cloud guvernamental. Este cel mai mare proiect de până acum în parteneriat cu alte instituţii guvernamentale. Îi punem bazele în acest moment. Registrul Comerţului va implementa un proiect prin care se vor digitiza toate serviciile de la înfiinţarea unei firme, până la radiere, obţinerea certificatelor constatatoare. Totul se va face online", a explicat oficialul MCSI. Despre măsura digitalizării acestor documente s-a mai vorbit la finele anului trecut, când, potrivit HotNews.ro, ministrul fondurilor europene, Marius Nica, a punctat într-o declaraţie faptul că proiectul respectiv are o valoare de 34 milioane de euro şi va fi demarat la începutul anului 2018, printr-o licitaţie prin dialog competitive. “Finantarea se face din banii UE prin Programul Operational Competitivitate”, a afirmat în decembrie 2017 Marius Nica.