Românii abia aşteaptă să reia shopping-ul. Cu banii din economii

Firmele au început deja să se redreseze, iar în curând vom vedea şi o creştere a consumului, susţinut în special de banii din depozite şi nu din împrumuturi, spun specialiştii.

Primele semne de redresare au apărut, în special în zona companiilor, ceea ce creează perspective bune pentru reluarea creşterii economice şi a consumului, spun bancherii şi reprezentanţii pieţei de consultanţă. Firmele care iau pulsul investiţiilor de la noi văd semne de revenire în special în anumite domenii.

Reprezentanţii firmei de consultanţă fiscală LeitnerLeitner consideră că un domeniu cu potenţial, unde vor fi făcute angajări în acest an, este retailul, în contextul în care multe companii din domeniu doresc să se extindă. René Schöb, partener al LeitnerLeitner, spune că un alt sector care ar putea creşte în 2011 este agricultura, dat fiind potenţialul mare al României.

Revenirea nu se vede imediat în buzunare

Şi bancherii văd o îmbunătăţire a situaţiei economice. "Clienţii corporate au planuri de creşteri salariale şi de investiţii, ceea ce se va reflecta într-un apetit de consum, care va duce la reluarea creşterii economice", a spus Oana Petrescu, vicepreşedinte pe retail al BCR.

În opinia specialiştilor fiscali, creşterea salariilor va mai avea însă de aşteptat, iar îmbunătăţirea situaţiei economice nu se va observa imediat în buzunarele românilor. Reprezentanţii LeitnerLeitner cred că salariile se află acum la un nivel rezonabil, după o creştere disproporţionată în raport cu productivitatea muncii, înregistrată înainte de criză. Ce poate impulsiona consumul

În lipsa majorării de venituri, mai este loc pentru creşterea consumului? Cu siguranţă, iar, ca să cheltuiască mai mult, românii nu trebuie neapărat să câştige mai mult, consideră René Schöb, partener al LeitnerLeitner. "De la declanşarea crizei în România, economisirea populaţiei a crescut. În prezent, oamenii îşi iau măsuri suplimentare de precauţie, nu mai consumă, pentru a pune bani deoparte", argumentează René Schöb.

Situaţia este de altfel reflectată în datele BNR, potrivit cărora economiile populaţiei au crescut cu o treime în perioada crizei, de la 78,61 miliarde lei, în octombrie 2008, până la 105,22 miliarde lei în februarie 2011. Potrivit lui Schöb, dacă perspectivele ar fi mai bune, românii ar economisi mai puţin şi ar consuma mai mult.

Creditarea ar putea contribui doar într-o mică măsură la reluarea consumului. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), 70% dintre români consideră contractele dintre clienţi şi bănci ca fiind în folosul băncilor, 62% consideră sectorul bancar unul scump, iar 65% sunt de părere că statul ar trebui să exercite un control strâns asupra băncilor.

În opinia lui Vasile Dâncu, preşedintele IRES, creditarea se poate relua doar foarte greu, iar pentru a câştiga încrederea clienţilor băncile trebuie să se implice mai mult în comunitate şi să ofere produse care oferă o perspectivă clară asupra evoluţiei viitoare, cum ar fi creditele "Prima casă", care pe timp de criză se bucură de succes în rândul clienţilor.

Bancherii recunosc şi ei că era nevoie de o schimbare de atitudine şi spun că aceasta s-a produs pe fondul crizei. "Suntem în cu totul altă situaţie de competiţie pe piaţă faţă de acum doi-trei ani", a spus Oana Petrescu de la BCR. Ea consideră că impactul OUG 50, apărută anul trecut, este benefic pentru clienţi, care se pot "transfera acum aproape fără costuri de la o bancă la alta", iar contractele de credit au devenit mai transparente.

ESTIMĂRI

Piaţa imobiliară îşi va reveni în 5-6 ani

Din cauza veniturilor reduse ale românilor şi preţurilor încă ridicate, tranzacţiile pe piaţa imobiliară sunt în continuare blocate. Iar cei care au banii blocaţi în acest domeniu nici nu pot avea speranţe de mai bine pentru următorii ani. Potrivit lui Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, statisticile internaţionale arată că valoarea activelor imobiliare îşi revine la nivelul de dinaintea crizei după cinci-şase ani de la ieşirea din criză.

"De obicei, piaţa activelor îşi revine după doi ani la valoarea iniţială. Pentru activele imobiliare, se revine în cinci-şase ani", a spus Olteanu. Potrivit acestuia, cererea solvabilă, capacitatea de a finanţa achiziţia de locuinţe, este mică în România. Din 2008, piaţa imobiliară a scăzut cu circa 30%, dar se putea mult mai rău. Astfel, dacă băncile nu aveau o atitudine prudentă în ceea ce priveşte executarea garanţiilor, "piaţa imobiliară ar fi fost nenorocită, nu ar fi scăzut cu 30%, ci cu 70-80%", a declarat Simona Neagu, partener al casei de avocatură NNDKP. (Teodora Vasâlca-Cimpoi)