Românii vânează reducerile de peste graniţă

Parcările hipermarketurilor din oraşele ungureşti aflate la graniţa cu România sunt pline de maşini cu numere româneşti, care se întorc în ţară încărcate cu produse cumpărate la promoţii.

În parcarea hipermarketurilor Tesco sau Cora din Szeged nu există rând fără maşini cu numere româneşti, ceea ce e un argument în plus pentru calculul făcut de angajaţii acestora, care spun că măcar unu din zece cumpărători este român.

După ce au descoperit, în anii ’90, alimentele ieftine din ţara vecină, odată cu criza şi creşterea TVA, românii tind să devină "abonaţi" la promoţiile şi discou nturile de acolo. Ştiu că "akcio" înseamnă "reducere", că "arengedmeny" în seamnă "promoţie" şi vânează rafturile care au aceste afişe. În hipermarketul Cora, de exemplu, majoritatea magazinelor vând deja totul la jumătate din preţ.

Avantajele preţurilor maghiare la produsele de bază i-au făcut pe românii din Banat şi Ardeal, cei care vin cel mai des la cumpărături peste graniţă, să instituie adevărate trasee pentru că ştiu deja de unde cumpără cele mai ieftine alimente şi unde fac adevărate afaceri dacă au nevoie de detergent, şampon sau alte consumabile.

Un timişorean explică de ce merită drumul

Ocsi Domokos, din Timişoara, a venit la cumpărături sâmbătă dimineaţa. "Vin săptămânal, de mulţi ani. Mă gândisem să mai răresc deplasările astea, dar creşterea TVA şi scumpirile de la noi nu-mi dau de ales", recunoaşte bărbatul.

Are maşina plină cu alimente, cumpărate la Cora, şi ambalează motorul ca să ajungă repede şi la Tesco, pentru a continua aprovizionarea. Bărbatul a descoperit "reţeta" cheltuielilor cu cap, astfel încât cei vreo 30.000 de forinţi (aproximativ 450 de lei) pe care-i alocă pentru shoppingul maghiar să fie folosiţi cât se poate de pragmatic.

"Dero, mâncare, electronice şi electrocasnice, toate le cumpăr din Ungaria. Azi am cumpărat crenvurşti, virşli etc. De ce merită drumul? În Timişoara, un kilogram de crenvurşti costă 16 lei, iar aici, la Cora, în Szeged, iau cu 6 lei kilogramul. Un kilogram de parizer care acasă costă 15 lei îl iau aici cu echivalentul a 4,5 lei. În Cora e cel mai avantajos să cumperi mâncare, iar pentru consumabilele de casă, de exemplu detergent, soluţii de curăţat, cosmetice, cel mai avantajos este de mers în Tesco, unde sunt produse foarte bune calitativ. Şi toate sunt foarte, foarte iefine. De exemplu, detergentul lichid pe care-l folosim, Tesco, costă 6 lei sticla de trei litri, şi este foarte concentrat, folosim un căpăcel la o maşină de spălat", a declarat Domokos.

Bărbatul a mai spus că a dat, numai pe mâncare, 30.000 de forinţi, adică puţin peste 400 de lei, iar aceasta asigură hrana familiei lui şi a surorii.

Reprezentanţii Cora s-au obişnuit cu faptul că românii cumpără de la ei. Au crezut că îi va tempera criza financiară, dar aceasta îi determină să vină să se aprovizioneze în număr şi mai mare.

"Unu din zece clienţi este român"

"Un client din zece e român. Cei din oraşele mari, mai îndepărtate, gen Timişoara sau Arad, lasă la casă în jur de 20.000 de forinţi. Cei care vin din satele apropiate cheltuiesc mai puţin", susţine Miklos Ferencne, angajată Cora în Szeged, unul dintre cele mai vizitate oraşe, când vine vorba despre turism pentru aprovizionare cu mâncare.

ANALIZĂ

Modelul românesc

Reprezentanţi ai lanţurilor de magazine maghiare şi analiştii economici mizează pe creşterea numărului românilor care vor veni să-şi facă cumpărăturile în Ungaria. "Şi până acum a fost foarte accentuat turismul de cumpărături al românilor în Ungaria, însă, de luna aceasta, după majorarea TVA în România, ne aşteptăm la o creştere semnificativă", anticipează, pe site-ul de ştiri maghiar origo.hu, Kis Andras, reprezentant al Camerei de Comerţ a judeţului Hajdu - Bihor.

Românii se orientează, în primul rând, spre centrele comerciale şi "vânează" ofertele. "Românii sunt foarte atenţi la promoţiile din supermarketuri şi la ofertele din magazine, pentru că, se ştie, o creştere a TVA cu 5% înseamnă, în România, o scumpire a produsului la raft cu 10%. Din cauza preţurilor ridicate din România, oamenii sunt determinaţi să vină în Ungaria la cumpărături. Până acum am observat o trecere foarte mare la apă minerală, la carne de pasăre şi la mezeluri", spune Bologh Sandor, preşedintele AFESZ (lanţ care a privatizat fostele alimentări comuniste din localităţi).

Şi serviciul de presă al lanţului Tesco confirmă faptul că românii preferă, în primul rând, articolele cele mai ieftine, dar încă nu au făcut o statistică dacă numărul cumpărătorilor români a crescut după 1 iulie. În Ungaria, deşi TVA-ul a fost crescut în ultimele luni, s-a păstrat la valoarea de 18% pentru alimentele de bază.

LA SHOPPING PESTE HOTARE

Ce produse sunt mai ieftine în Bulgaria şi ce produse în România

Atunci când doriţi să vă faceţi stocul de produse alimentare din magazinele sau din pieţele din ţările vecine, ar trebui, înainte să porniţi la drum, să analizaţi cu atenţie ofertele de preţuri. Asta deoarece nu se poate afirma cu tărie că "la bulgari este mai ieftin" sau că "ungurii au preţuri mai mici". Dacă unele produse le găsiţi la preţuri mai bune în magazinele bulgăreşti, alte produse le puteţi găsi mai ieftine chiar la piaţa cea mai apropiată de casă.

Dintr-o comparaţie de preţuri, realizată de EVZ, rezultă că cele mai ieftine roşii le găsiţi în România - 2,5 lei/kg, în condiţiile în care în ţările vecine preţul este de peste 4,3 lei/kg. Uleiul de floarea- soarelui, zahărul şi pieptul de pui este la un preţ mediu comparativ cu cele practicate de comercianţii din statele vecine.

Cei mai ieftini castraveţi îi găsiţi la moldoveni, cea mai ieftină pâine la bulgari, în timp ce ungurii se pot lăuda cu cel mai mic preţ la muşchiul de porc. În schimb, în Ungaria apa este foarte scumpă: 4,2 lei/ 3 litri, faţă de 3 lei în România, 2,6 lei în Bulgaria şi 3,2 lei în Republica Moldova.

Tot ungurii au şi cel mai scump caşcaval din regiune. Un kilogram costă 28,7 lei, faţă de 24 lei în România şi 20 lei în Bulgaria. (Ana Bâtcă)

COMPARAŢIE DE PREŢURI ÎN PATRU ŢĂRI

BULGARIA

Românii nu mai au motive să facă cumpărături la Ruse nici după creşterea TVA

Vlad Odobescu

E sâmbătă, iar în faţa unui magazin Metro de lângă Ruse sunt destule maşini cu număr de România. Alte câteva aşteaptă în faţa hipermarketului Kaufland. Cărucioarele cu care ies însă conaţionalii noştri pe uşile comercianţilor vecini sunt rareori pline. Şi asta pentru că majoritatea produselor sunt comparabile ca preţ cu cele de la noi, chiar şi în contextul creşterii TVA. Multe preţuri "s-au umflat" tocmai după ce - în plin avânt economic - mulţi români se orientau către magazinele de la sud de Dunăre.

Iar în condiţiile în care, pentru a pleca din Bucureşti spre Ruse, trebuie să aibă câţiva zeci de lei pentru combustibil, 52 de lei pentru taxa de pod dus-întors şi cinci euro (21,5 lei) pentru vignetă, conţionalii noştri trebuie să se gândească bine dacă merită efortul.

Diferenţe importante doar la produse "de nişă"

Două doamne se plimbă deza măgite printre rafturile frigorifice din Metro: "Până acum nam văzut nimic mai ieftin! Nu-i nicio diferenţă. Poate o fi altundeva", spune una dintre ele. E din Bucureşti şi a venit pentru prima dată aici, de curiozitate. Aveam s-o reîntâlnim în Kaufland peste vreo oră, cu aceeaşi expresie pe chip şi cu un cărucior la fel de gol. Pe lângă raionul de îmbrăcăminte se învârt doi bărbaţi. Au intrat însă să-şi caute geamantane şi şlapi, pentru că pleacă mai departe, spre Grecia, în concediu.

Printre puţinii cumpărători fericiţi din România se află membrii familei Şurpanu. Sunt din Bucureşti şi vin o dată la o lună şi jumătate la Ruse să-şi facă "plinul" cu anumite produse, mai ieftine aici. "E avantajos să iei ulei de măsline şi whisky. Sunt cam cu 25% mai ieftine decât la noi", spune capul familiei, George Şurpanu, în timp ce pune marfa în portbagaj.

Cu toate acestea, Bulgaria pare departe de statutul de "Tărâm al Făgăduinţei" pentru cum părăturile românilor.

METRO, RUSE. Bucureştenii ies cu cărucioarele aproape goale din magazinele bulgăreşti FOTO: VLAD STĂNESCU PREŢURI PESTE PRUT

Traiul în Moldova, mai ieftin pentru fumători

Contrar aparenţelor, viaţa la Chişinău nu este mai ieftină decât cea de la Bucureşti. Singurele care ar face economii mari la bugetul personal sunt persoanele fumătoare.Asta deoarece cele mai ieftine ţigări pot fi procurate, în Republica Moldova, contra unui preţ de aproximativ un leu românesc pachetul.

Această diferenţă de preţuri a impulsionat înflorirea contrabandei odată cu scumpirea masivă a ţigărilor din România în ultimul an.

În rest, unele produse alimentare sunt mai scumpe, iar altele sunt mai ieftine comparativ cu cele de la noi.

Spre exemplu, cartofii au un preţ destul de convenabil: un kilogram costă, în pieţele din Chişinău, circa 1,6 lei. Iar varza are un preţ uşor peste 1 leu/kg. Şi ceapa verde este mai ieftină peste Prut: 4,3 lei/kg.

Pe de altă parte, sunt produse care au preţuri mult mai mari. Bunăoară, roşiile sunt aproape de două ori mai scumpe, ajungând şi la aproape 4,5 lei/kg. Iar 1 kg de usturoi se ridică la 5,4 lei.

Berea e mai scumpă, iar vinul mai ieftin

În pieţele din Chişinău, carnea de porc este disponibilă într-o varietate largă de sortimente, iar preţurile variază în consecinţă, între 15 şi 30 de lei kilogramul. Pulpele de pui costă circa 9 lei/ kg.

Băutorii de bere ar cheltui mai mult cu băutura lor preferată dacă şi-ar face stocul de peste Prut: doi litri de bere "Chişinău" costă 7 lei.

Cei care preferă vinul trebuie să ştie că vinul vărsat, dar de o calitate mai proastă, costă circa 1,4 lei, iar cel îmbuteliat are un preţ începând cu 7 lei sticla. (Ana Bâtcă)