Un roman din trei este supraponderal, iar unu din patru sufera de obezitate.
Asta plaseaza Romania in primele patru locuri intr-un top european privind raspandirea acestei afectiuni printre femei si barbati. Potrivit unui studiu national, avem peste 3,5 milioane de persoane obeze. Dintre acestea, mai putin de 10% fac controale medicale de rutina si sub 1% sunt incluse intr-un program national de educatie impotriva acestei maladii.
Obezitatea, spun specialistii, apare pe fond genetic, dar mai ales din cauza alimentatiei nepotrivite si a modului dezordonat de viata. „Multi oameni mananca mai mult decat au nevoie. Tendinta de ingrasare este de unu sau doua kilograme pe an, iar asta nu este deloc bine. O persoana care are 60 de kilograme si se ingrasa inca trei ajunge la un exces de 5% fata de normal”, exemplifica medicul Emilian Aurelian Raneti, seful Clinicii de Endocrinologie de la Spitalul Militar Central.
Obezitatea poate duce la declansarea unor afectiuni cardiace, osoase, hepatice sau chiar a cancerului, fiind un factor de risc in aproximativ 75% din bolile contemporane. „Este o afectiune care face ravagii in societatea noastra. A devenit o boala cronica, al carei tratament este de lunga durata”, afirma endocrinologul. Pe langa medicamente, se impun o dieta speciala si mai ales exercitii fizice zilnic.
„Dupa incalzirea globala, obezitatea va deveni al doilea dezastru al lumii. Globalizarea alimentatiei va apropia Europa de America si in ceea ce priveste numarul obezilor”, este de parere medicul Constantin Dumitrache, presedintele Comisiei de Endocrinologie din Ministerul Sanatatii.
In prezent, in Romania se desfasoara de trei ani un program educational de lupta impotriva obezitatii. Persoanele care se inscriu in program beneficiaza in special de informatii privind cauzele supraponderalitatii si obezitatii, dar si de consultatii la medicul specialist. Pacientii pot afla despre acest program si prin intermediul medicilor de familie la care sunt inscrisi.