Intoleranta ne-a facut "stresatii Europei", iar frustrarile, niste mancai.
Romanii mananca tone de mezeluri, cartofi praijiti si produse de patiserie.
Beau sucuri pline de E-uri, fumeaza tigara de la tigara si, chiar daca le atarna burta peste curea, nu se duc nici la sala si nici la medic. Nu au nicio cultura a relaxarii, asa ca, dupa o zi plina la munca si cateva ore petrecute in trafic, sunt un pachet de nervi.
Daca europenii din Vest au inceput sa acorde o mare importanta notiunii de „management al stresului”, romanii cultiva o cultura a suprasolicitarii, sunt de parere specialistii.
„Nicaieri nu vezi atata forfota ca la noi la supermarket”
Asa se si explica de ce statisticile prezentate miercuri de ministrul Eugen Nicolaescu, dupa trei luni de aplicare a programului „Analize pentru toti”, arata ca numarul diabeticilor, hipertensivilor si bolnavilor cardiovasculari este in crestere.
Mai bine de 23,4% dintre romani risca sa faca diabet. Endocrinologii atrag atentia si asupra numarului mare de grasi: 30% din populatia Romaniei este supraponderala si 15%-18%, obezi. Mai mult, a crescut numarul copiilor cu probleme de greutate, 6% dintre micuti fiind obezi.
Nutritionistii cred ca este vorba despre o lipsa de cultura in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, dar si de frustrari, care incep sa se manifeste abia acum.
„Nicaieri nu vezi atata forfota ca la noi in supermarketuri. Cu cat sunt ambalajele mai colorate si mai stralucitoare, cu atat sunt mai pe placul consumatorului roman”, spune profesorul Constantin Ionescu Targoviste, nutritionist si diabetolog la Institutul „Nicolae Paulescu” din Bucuresti.
Bolnavii sunt mandri ca nu se duc la doctor
Medicul Constantin Ionescu Targoviste povesteste ca se confrunta aproape zilnic cu pacienti care sunt mandri de faptul ca nu au calcat pana la varsta de 50 de ani la medic.
„Mai bine ar fi venit si poate le-as fi prescris un tratament care sa-i scape de complicatii”, atrage atentia medicul. El este de parere ca oamenii au inceput sa consume foarte mult, deoarece prin asta isi creeaza senzatia de confort si impresia de statut social mai bun.
„Daca se duce cu cosul plin acasa si il vad vecinii, deja se simte mai bine”, critica medicul Constantin-Targoviste tendintele consumeriste ale romanului.
S-a pierdut spiritul meselor in familie
O alta autoritate in domeniu, profesorul Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul „Parhon” din Bucuresti, crede ca s-a pierdut spiritul meselor in familie.
„Nimeni nu mai mananca in casa, toata lumea ia masa in oras sau, in graba, pe strada, in masina ori la fast-food”, spune el. Si, pentru ca adultii nu mai mananca sanatos, nici copiii nu au obiceiuri mai bune. „S-au invatat cu mancaruri proaste. Daca le dai ciorba, ei iti cer pui la rotisor”, comenteaza medicul.
Ne plangem prea mult Pe de alta parte, psihologii vorbesc despre „stresul la romani”, un fenomen amplificat de factorii culturali. „Nu avem o gandire relaxata, flexibila si ne place sa ne enervam din orice. In trafic, de exemplu, intotdeauna sunt vinovati altii pentru greselile noastre si, chiar daca noi nu respectam regula, avem pretentia s-o respecte ceilalti”, exemplifica psihologul Bogdan Lucaciu, de la Federatia Romana de Psihoterapie.
Mentalitatile romanilor se vor schimba insa greu, cred specialistii, deoarece „cultura stresului” se invata in familie. „Daca parintilor le place sa se planga, asa vor invata si copiii ca trebuie sa faca. Romanul se lamenteaza inclusiv pentru ca e urat afara, iar vremea rea ii strica imediat dispozitia”, subliniaza psihologul Bogdan Lucaciu.
Mai mult, nu avem un spirit tolerant si ne place sa fim carcotasi, aspect care ii caracterizeaza in special pe cei care traiesc in orasele mari. „In Bucuresti, de exemplu, e la moda sa te plangi ca se repara peste tot strazile, dar cum altfel sa se rezolve aceasta problema?”, se intreaba psihologul Bogdan Lucaciu.