Românii taie lemne la campionatul mondial

În Olanda ne vom bate cu concurenţi din cele mai importante ţări cu tradiţie în tăiatul de lemne profesionist ca: SUA, Noua Zeelandă, Canada, Elveţia, Germania, Cehia.

În perioada 2-4 septembrie are loc la Roermond Olanda Campionatul Mondial Al Tăietorilor de Lemne - STIHL Timbersports. România va fi reprezentată la mondialele din acest an de o echipă formată din patru concurenţi plus o rezervă. Căpitanul echipei este orădeanul Botond Nagy (35 de ani), care este şi campion naţional la STIHL Timbersports, competiţia desfăşurându-se în luna iunie a acestui an la Gilău. El ne va reprezenta la individual, în timp ce la echipe va lupta alături de Dan Petrescu (26 de ani, vicecampion), Nicolae Nyamcsuk (31 de ani), Constantin Pleş (29 de ani) şi Csongor Nagy - rezervă (23 de ani).

Probele la care se vor întrece echipele sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea la înălţime, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferastrăul STIHL MS660, Tăierea verticală şi Tăierea cu Super-motoferăstrăul. În Olanda ne vom bate cu concurenţi din cele mai importante ţări cu tradiţie în tăiatul de lemne profesionist ca: SUA, Noua Zeelandă, Canada, Elveţia, Germania, Cehia.

România este în grupă cu Irlanda, Norvegia, Luxemburg, Benelux, Italia, Ungaria. Rădăcinile sportului

Competiţiile reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste "încercări de forţă" s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile sub forma unei serii de concursuri, în SUA.

În Europa, competiţiile au debutat în 2001. România are de anul trecut o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului.

CITIŢI ŞI: NAŢIONALA TĂIETORILOR DE LEMNE