Românii susţin garantarea pensiilor private

Propunerea de introducere a unui randament minim garantat egal cu rata inflaţiei pentru contribuţiile la pensiile private obligatorii (Pilonul II) este susţinută de 84% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 18 şi 44 de ani, conform unui sondaj realizat de IMAS la comanda Grupului de Economie Aplicată (GEA).

"Susţinerea pentru introducerea unui randament minim garantat egal cu inflaţia este mai mare în rândul populaţiei mai educate (86% din cei cu studii superioare, faţă de 60% din cei cu până în 8 clase), dar este oricum majoritară pe toate grupele de vârstă, de educaţie, de venit, de regiuni şi de statut social", se arată într-un comunicat al Grupul de Economie Aplicată. 

Rezultatele sondajului arată că doar 5% dintre cei intervievaţi au respins ideea introducerii unui randament minim garantat.

De ce se doreşte garantarea cu inflaţia?

Sondajul arată că profilul de aversiune la risc pentru majoritatea populaţiei între 18-44 ani (plus neîncrederea altei părţi importante din populaţie) justifică alegerea unui randament minim garantat, egal cu rata inflaţiei. Cu cât populaţia este mai educată, cu atât înţelege mai bine riscurile lipsei unei garanţii reale şi susţine mai puternic introducerea unui randament minim garantat, egal cu rata inflaţiei. Întrucât pensia privată obligatorie este percepută ca o sursă importantă de venit la pensionare de către populaţia între 18-44 ani, este firesc ca aceasta să doreasca ca acest venit sa fie protejat de inflaţie, se mai arată în studiul IMAS.

Totodată majoritatea populaţiei consideră că această garanţie ar trebui oferită de administratorii fondurilor de pensii şi de stat, în ultima instanţă (48% din grupa 18-29 ani şi 57% din grupa 30-44 ani). 22,8% din grupa de vârstă 18-29 de ani cred că doar administratorii fondurilor de pensii ar trebui să se acopere această garanţie şi 19% din grupa 30-44 cred acest lucru. Pe de altă parte doar statul ar trebui să ofere garanţia, consideră 14% din repondenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, iar din grupa de vârstă 30-44 de ani doar 13,7% văd în stat garantul pensiilor private obligatorii.

Informare incompletă a populaţiei

Sondajul a evidenţiat că gradul de informare al populaţiei cu privire la pensia privată obligatorie este ridicat, peste 90% din rândul celor cu vârsta cuprinsă între 18-44 ani.

Totodată, pensia privată obligatorie este privită ca o sursă importantă de venit la pensionare de către 70% din populaţia între 18-29 ani şi 60% din populaţia între 30-44 ani.

Majoritatea contributorilor la pensia privata obligatorie (50%) aşteaptă de la aceasta un venit sigur, dar nu foarte mare, în timp ce numai aproximativ 10% preferă un venit riscant, dar care poate fi foarte mare.

"Profilul dominant al contributorilor la pensia privată obligatorie este, aşadar, de aversiune la risc. În plus, o pondere importantă (14% pentru grupa 18-29 ani, 20% pentru grupa 30-44 ani) o reprezintă cei care nu aşteaptă nimic de la pensia privată obligatorie, considerând acei bani drept pierduţi", se spune în comunicatul GEA.

GEA reiterează nevoia de o garanţie

GEA apreciază că rezultatele sondajului confirmă susţinerea de către marea majoritate a populaţiei care contribuie la Pilonul II, a propunerii iniţiate în urmă cu două luni de un grup de organizaţii ale societăţii civile, privind introducerea unui randament minim garantat, egal cu inflaţia.

Campania de aderare la Pilonul II s-a desfăşurat în perioada 17 septembrie 2007-17 ianuarie 2008, iar numărul salariaţilor înscrişi şi validaţi a atins 3,991 milioane de persoane. Cifra va fi suplimentată cu 300.000-500.000 de persoane care vor intra în procedura de redistribuire a salariaţilor până în 35 de ani care nu s-au înscris la niciun fond.

La cererea Grupului de Economie Aplicată (GEA), IMAS a realizat, în perioada 9-14 februarie, un sondaj pe tema pensiilor private obligatorii pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.245 de persoane (din care 602 persoane între 18-44 de ani, grupa de vârstă în care se regăsesc contributorii la pensiile private obligatorii), marja de eroare fiind de +/-2,8%.

(14:58)