Apetenţa românilor pentru cumpărat medicamente este demonstrată şi de un studiu prezentat astăzi de COFIDO, desfăşurat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaboare cu Link Resource, conform acestuia 67% dintre români cumpără medicamente eliberate pe bază de reţetă cel puţin o dată la 3 luni.
Femeile cumpără lunar mai mult decât bărbații: 30% /vs./ 22%. Raportându-ne la regiunile social-istorice, majoritatea bucureștenilor, a moldovenilor și a transilvănenilor cumpără medicamente pe bază de rețetă mai rar de o dată la 3 luni: 30%, 24% și, respectiv, 28%. Doar locuitorii Munteniei sunt cei care achiziționează majoritar astfel de medicamente o dată pe lună: 30%.
Când vine însă vorba de medicamentele pentru a căror achiziție nu este necesară prescripția medicului, comportamentul de cumpărare se modifică, jumătate dintre români făcând des astfel de cumpărături: 26% lunar și 25% bilunar. Analizând comportamentul de achiziție pe genuri, constatăm că doar 19% dintre bărbați cumpără de 2 ori pe lună, în timp ce procentul femeilor care cumpără cu aceeași frecvență ajunge la 31%. Privind de această dată spre procentul femeilor care achiziționează rar, se constată faptul că acesta este mult mai mic comparativ cu cel al bărbaților. Astfel, doar 12% dintre femei achiziționează la 2-3 luni și 10% la distanțe mai mari de 3 luni, în timp ce pentru categoria bărbaților, acest procent se ridică la 18% în primul caz și 19% în cel de-al doilea.
Bucureştenii, în top
Sunt remarcate de asemenea diferențe la nivel de regiuni privind spre frecvența cu care sunt achiziționate medicamentele fără rețetă, comparativ cu cele ce pot fi cumpărate doar în baza unei prescripții medicale. Astfel, locuitorii Moldovei și ai Munteniei cumpără medicamente fără rețetă de două ori pe lună: 28% și, respectiv, 27%. La rândul lor, transilvănenii cumpără cu preponderență o dată pe lună: 26%. Bucureștenii optează tot pentru cumpărături lunare, procentul acestora fiind cel mai ridicat la nivel național: 29%.
Bărbaţii cheltuiesc mai mult decât femeile
29% dintre cei care au achiziționat în ultimele 3 luni medicamente care se eliberează cu rețetă, au achitat sume medii lunare cuprinse între 50-99 lei. Numărul celor care au plătit în medie 100-149 lei pe lună pentru medicamente eliberate cu rețetă este însă mai mic: 17%.
Bărbații plătesc în medie mai mult atunci când cumpără medicamente eliberate pe bază de rețetă medicală. 22% cheltuie în medie 100-149 lei pe lună, spre deosebire de femei, al căror procent atinge în acest caz doar 13%.
Privind la nivel regional, moldovenii sunt cei care alocă cele mai mici sume pentru medicamentele eliberate cu rețetă: 25-49 lei (26%) și 0-24 lei (18%).
Pentru medicamentele ce se eliberează fără rețetă, cei mai multi dintre români (32%) au plătit în medie pe lună (privind spre ultimele 3 luni de zile) sume cuprinse între 50-99 lei.