“Românii sunt educaţi şi învaţă uşor limbile oficiale ale Canadei”

Interviu cu Radostina Pavlova, Ofiţer de comunicaţii la Statistics Canada

Ce este StatsCan şi ce rol joacă în societatea canadiană, ca instituţie a guvernului? StatsCan este denumirea prescurtată pentru Agenţia Naţională de Statistică, Statistics Canada. Creată aproape acum un secol, Statistics Canada este o agenţie guvernamentală federală, responsabilă de colectarea datelor şi întocmirea de statistici care îi sprijină pe canadieni să îşi înţeleagă mai bine ţara, să afle despre populaţie, resurse, economie, societate şi cultura.

Informaţiile furnizate de Statistics Canada sunt prezentate ca o enciclopedie, de la A la Z, şi se trece în revistă fiecare aspect al vieţii şi economiei canadiene. În prezent, avem 350 de chestionare, şi publicăm rezultatele sub forma unor studii analitice sau tabele în fiecare zi în buletinul nostru de pe internet, The Daily.

În plus, la fiecare 5 ani, Statistics Canada realizează recensământul populaţiei, viaţa profesională, structura familială, etnică, chiar şi faptul că universul familial se schimbă continuu, pentru a avea o imagine permanentă a ceea ce noi, canadienii, suntem în prezent.

Ultimul recensămînt a fost realizat în 2006 şi rezultatele lui sunt oferite publicităţii în 8 rapoarte tematice, in 2007 şi la începutul anului 2008.     Puteţi face o scurtă descriere a provocărilor cărora Statistics Canada a trebuit să le facă faţă de-a lungul anilor şi ce tehnologii sunt folosite în zilele de azi pentru a asigura exactitatea datelor?

De-a lungul istoriei ei, Statistics Canada s-a străduit să fie în pas atît cu diversitatea şi schimbările continue din cadrul societăţii canadiene, din toate zonele geografice ale ţării, cât şi cu dezvoltările tehnologice ale secolelor XX şi al XXI-lea.

Efectuăm studiile cu ajutorul metodelor digitale cum ar fi Interviul telephonic asistat de Calculator (Computer-Assisted Telephone Interview -CATI), precum şi Interviul personal asistat de calculator (Computer-Assisted Personal Interview -CAPI), pentru a ne asigura că informaţiile furnizate de participanţi sunt înregistrate şi procesate cu exactitate.

De asemenea, pentru prima dată în 2006, am oferit canadienilor opţiunea de a completa chestionarul recensământului online, iar răspunsul a fost neaşteptat de favorabil. În timp ce ţinem pasul cu tehnologia modernă, considerăm confidenţialitatea răspunsurilor ca fiind o chestiune foarte importantă şi ne luăm toate măsurile pentru a proteja informaţiile de care suntem responsabili legal. Ce informaţii au fost deja prezentate în urma recensământului din 2006 şi ce detalii urmează a fi  anunţate publicului, în special cu privire la compoziţia şi particularităţile etnice ale ţării?

Până acum, am realizat studii asupra numărului total al locuitorilor Canadei, al locuinţelor pe care aceştia le ocupă, studii cu referire la vârstă, sex, familie şi caracteristici ale familiei canadiene. Toate aceste date sunt disponibile gratuit la secţiunea Census pe site-ul nostru.

Pe 4 decembrie 2007, am dat publicităţii datele ce ţin de imigraţie şi cetăţenie, limbă şi mobilitate teritorială, date care cuprind informaţii despre imigranţii din ultimii 5 ani şi mai mult, din Canada, cu detalii despre ţara de origine, limba maternă şi cunoştinţele de franceză şi engleză. Începând cu 2 aprilie 2008 este planificat un studiu despre originile etnico-genealogice. “Mulţumesc comunităţii româneşti din Canada pentru participarea la recensământ şi la alte studii realizate de StatsCan“

Cititorii noştri români sunt în general foarte pasionaţi de statistici. Aşteaptă cu interes rezultatele raportului din 4 decembrie 2007, cu privire la diverse etnii, dar în mod special pe cel privind românii din Canada. Ce mesaj aveţi pentru ei?    Ştim că românii canadieni sunt o comunitate interesantă şi importantă în structura societăţii canadiene. În principal, ei sunt persoane cu studii superioare şi, raportat la majoritatea imigranţilor, au o bună cunoaştere a ambelor limbi oficiale ale Canadei, pe lângă celelalte limbi latine.

Aş vrea să mă folosesc de acest prilej pentru a mulţumi comunităţii româneşti din Canada pentru participarea la recensământ şi la alte studii, şi de a-i încuraja să se folosească de informaţiile pe care ei ne-au ajutat să le strângem.

Pe lângă datele referitoare la imigranţii şi etniie Canadei de la ultimul recensământ, date care vor fi publicate luna viitoare, românii canadieni pot găsi interesante multe dintre rapoartele noastre. De exemplu, tocmai am compilat un studiu în care discutăm despre performanţa economică a celei de-a doua genereţii de canadieni.

În prezent, colectăm şi compilăm date despre imigranţii canadieni şi repartiţia lor în piaţa de muncă. Sperăm să putem realiza studii cuprinzând privind profilul etnic al angajaţilor, date ce vor fi date publicităţii în prima parte a anului 2008.

La fel de important este şi studiul denumit Longitudinal Survey of Imigrants to Canada (LSIC) care aduce informaţii detaliate despre procesul de integrare în societate a imigranţilor în timp, identifică cele mai importante etape şi incercări pe care aceştia le traversează şi prezintă şi punctul acestora de vedere cu privire la viaţa canadiană.

Interviu preluat din ziarul Acasa Realizat de Antonia Protopopescu