"Romanii sunt conservatori cu berea"

Monica Mandrutiu este una dintre cele 5-6 doamne degustatoare de bere din lume care stie cum ar trebui sa arate berea perfecta.

Romanilor le place berea clasica, preparata din apa, malt, hamei si drojdie.

Prin urmare, berarii din Romania nu au foarte multa libertate in a se „juca” cu aromele, spre deosebire de companiile din Statele Unite sau din Germania, acolo unde consumatorii de bere sunt mult mai deschisi la ingrediente inedite.

O spune unul dintre cei mai tari degustatori de bere la nivel mondial, Monica Mandrutiu, printre putinele doamne care au fost acceptate in clubul select al degustatorilor de bere specializati, cei care recunosc un microgram de aroma la un litru de bere.

„Cea mai „trasnita” bere pe care am degustat-o a fost un sortiment cu ardei iute, produs in Statele Unite. In Germania, o bere foarte apreciata e cea „afumata”, produsa accidental, dupa ce a luat foc un depozit de malt. La noi insa astfel de arome nu sunt pe gustul consumatorilor”, spune Monica Mandrutiu, berar-sef pe Romania al Ursus Breweries.

Lectii si mituri despre bere

Din multitudinea de secrete ale degustarii berii, berarul-sef ne-a dezvaluit cateva: la primul contact, berea se degusta cu ochii si abia apoi intra in joc papilele gustative si simtul olfactiv, o bere este perfecta daca se consuma la 4-7 grade Celsius, iar cu cat are o concentratie mai mare de alcool, cu atat e de preferat sa fie mai calduta. Berea perfecta trebuie consumata la doua saptamani de la imbuteliere si, spre deosebire de vin, se degradeaza in timp.

Monica Mandrutiu a demontat o serie de mituri legate de consumul de bere: nu calitatea apei face diferenta intre mai multe beri, pentru ca utilajele folosite acum in fabrici pot produce orice tip de apa, berea se bea din pahar inalt si nu din sticla - pentru a pune in evidenta in primul rand culoarea si apoi aromele.

De profesie chimist, Monica Mandrutiu (40 de ani) lucreaza la Ursus din 1991. Meseria de degustator a invatat-o la cursuri in strainatate, iar de cinci ani face parte din cele mai exigente jurii la concursurile internationale de bere.

Vanzari

Romanii nu se satura de bere

Cantitatea de bere vanduta in Romania a crescut cu 25%-30% in primul semestru al anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce pentru sfarsitul anului este de asteptat o majorare cu 17% a pietei, raportata la volum, potrivit estimarilor presedintelui Ursus Breweries, Dieter Shulze.

El a spus ca temperaturile ridicate au extins sezonul favorabil pentru consumul de bere. Pe de alta parte, seceta, desi creste vanzarile de bere, afecteaza productia agricultorilor, inclusiv de hamei, astfel ca materiile prime necesare productiei berii s-au scumpit in ultima perioada.

Ursus Breweries, filiala SABMiller, detine patru fabrici in Romania, la Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov, si are o capacitate totala de productie de circa patru milioane de hectolitri anual.