Piaţa electronicelor a scăzut brusc la finalul anului trecut, deşi întreg anul 2008 a fost unul bun pentru marii retaileri din România. Decembrie trecut a fost însă sub nivelul lunii cadourilor din 2007. Populaţia se fereşte de credite şi, implicit, tot mai puţini pot cumpăra bunuri cu valoare relativ mare, cum sunt electronicele.
După aderarea României la Uniunea Europeană, preţurile produselor electrice şi electrocasnice au scăzut de la o lună la alta. Se pare însă că ieftinirile nu vor continua şi în acest an.
"Este posibil chiar ca preţurile să crească, din cauza creşterii euro. În România, sunt doar câteva firme care importă acest tip de produse, iar dacă acestea cresc preţurile, nimeni nu îşi va permite să menţină nivelul actual", crede Florian Bucur, reprezentant al firmei Altex.
Tactica retailerilor este însă ieftinirea unui singur produs din gamă, pentru a atrage cât mai mulţi potenţiali cumpărători în magazinele lor. Nimeni însă nu îşi permite, în contextul actual, să ieftinească o întreagă gamă, cred reprezentanţii firmelor consultate de evz.ro.
Poate cea mai rapidă scădere de preţuri pe piaţa românească a ultimilor doi ani s-a înregistrat la televizoarelor LCD. Considerate cândva un lux, televizoarele cu cristale lichide au ajuns mai degrabă o soluţie decât un moft. Totuşi, ceea ce se ştie prea puţin despre aceste aparate este consumul foarte ridicat de electricitate.
Ce trebuie să ştii când cumperi un LCD
Marea greşeală a multora dintre cumpărători este că aruncă întâi ochii la preţ şi la marca produsului. Marca este însă un reper relativ, având în vedere că procesul de producţie are loc în unităţi asiatice, iar materiile prime sunt relativ asemănătoare. În schimb, "contribuţia" mărcii la preţul final este decisivă.
- CLASA. Prima dintre caracteristicile după care ar trebui să vă ghidaţi este clasa televizorului. Un LCD cu clasa A are mai puţini aşa-numiţi "pixeli morţi", spre deosebire de unul din ultima clasă (C). Preţurile cele mai mici din magazine sunt, evident, la produsele din clasa C. Pentru a vă putea face o idee despre calitatea imaginii unui LCD, întoarceţi televizorul spre o sursă foarte puternică de lumină şi setaţi o imagine monocoloră pe ecran (galben, roşu, verde şi alb). Dacă observaţi puncte negre, înseamnă că aţi descoperit "pixeli morţi".
- PERFORMANŢĂ ÎN TIMP. Un alt lucru pe care trebuie să îl cunoaşteţi este că un televizor LCD are o mai mare durată medie de funcţionare optimă decât cea a unuia cu plasmă. Al doilea are avantajul unei mai rapide şi mai fidele reprezentări a imaginii, dar preţul este destul de mare ( pe piaţă, un televizor cu plasmă cu diagonala mai mare de un metru costă peste 35-40 de milioane).
- CONSUM. Un televizor LCD cu diagonala de peste un metru consumă cel puţin 220W. Plasmele consumă chiar mai mult, un dispozitiv de peste un metru consumând peste 300W. Pentru a putea face o comperaţie, un bec normal consumă 60 sau 100W, iar unul ecologic 10-15W.
Taxa de timbru verde
De la 1 iulie 2007, o taxă de 2 până la 37 lei s-a aplicat la achiziţia de produse electrice şi electrocasnice. Banii ajung la Asociaţia Română pentru Reciclare - organizaţie non-profit care se ocupă de colectarea şi gestionarea deşeurilor electrice şi electronice.
Cea mai mare taxă se aplică aparatelor cu cel mai mare consum de curent, preţul la frigiderele mari fiind sporit cu până la 37 de lei. Televizoarele cu tub catodic şi cele LCD au o taxă de timbru verde de 8 lei, iar cele cu plasmă - de 21 de lei.
"Rabla", şi la electronice Pentru a încuraja achiziţionarea de electrocasnice cu consum redus de energie, statul a hotărât să aplice şi în cazul acestei categorii de produse, programul "Rabla", consacrat deja în cazul automobilelor.
Astfel, frigiderele şi maşinile de spălat vechi vă pot scuti de 50 de euro la achiziţionarea de produse electrocasnice noi.