După ce un eurobarometru special, dat publicităţii ieri, a arătat că etnia romă este cea mai discriminată la nivel european, Comisia Europeană va anunţa astăzi un set de măsuri sociale pentru protecţia persoanelor aparţinând acestei minorităţi.
Potrivit rezultatelor eurobarometrului, italienii şi cehii sunt cei mai deranjaţi de romi, în timp ce românii afirmă în proporţie de 42% că au prieteni între membrii acestei etnii.
Peste 40% dintre concetăţeni spun însă că au prieteni romi, dar cel mai mare procent la acest capitol îl întâlnim printre bulgari: 47%.
Studiul a fost făcut public în preziua anunţului Comisiei Europene privind adoptarea unor măsuri de protejare a acestei comunităţi, după ce acest lucru a fost cerut de mai multe ori de Parlamentul European.
În acelaşi timp, la Bruxelles se fac din ce în ce mai auzite vocile celor care spun neoficial deocamdată că intenţiile ministrului de interne italian de a-i amprenta pe toţi romii din taberele de pe teritoriul Italiei sunt împotriva normelor europene.
Vor să se întoarcă în ţară
Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene din cadrul MAE, Răduţa Matache, a declarat că din întâlnirile avute cu organizaţii de romi a reieşit că numărul cetăţenilor români de etnie romă care părăsesc Italia a crescut, potrivit ANSA.
Într-un interviu acordat revistei Institutului de Afaceri Internaţionale, "Affari Italiani", Răduţa Matache a declarat: "Nu dispunem de statistici - greu de obţinut fiindcă romii nu sunt înregistraţi pe baza etniei - dar avem toate motivele să credem în semnalările organizaţiilor lor. Considerăm că şi alte familii de români care lucrează în Italia se gândesc să se întoarcă în România. Există oricând posibilitatea ca un membru al familiei să-şi piardă locul de muncă, iar dacă rămâne şomer timp de trei luni, în lumina dispoziţiilor din pachetul privind siguranţa publică ar putea fi expulzat".
De asemenea, secretarul de stat a mai precizat că "Bucureştiul are datoria de a constata dacă măsurile incluse în pachetul privind siguranţa publică au elemente contrare legislaţiei europene, iar în acest caz vom fi foarte ferm. Reconstruirea unui climat de prietenie şi înţelegere între ţările noastre nu este o treabă de o singură zi, dar este foarte uşor să faci declaraţii care anulează munca desfăşurată de-a lungul unor ani întregi".
Vom reveni cu amănunte.
Citiţi şi:
Romii din Italia, agresaţi şi trimişi în ţară "Discriminarea romilor pe bază de prejudecăţi, acceptată în Italia" (13:00)