Românii şi bulgarii au cel mai redus nivel de trai din Uniunea Europeană. România şi Bulgaria au avut, în 2010, un PIB pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) cu aproximativ 55% mai mic decât media din UE, potrivit unei estimări preliminare a Eurostat.
Valoarea PIB pe cap de locuitor exprimat în PPS în România s-a situat, în 2010, la 45% din media Uniunii Europene, dar ţara noastră ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/cap de locuitor exprimat în PPS a fost de 43% din media UE.
Comparativ, în 2009, PIB/ cap de locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 46% din media UE, iar în Bulgaria la 44% din media UE.
Şi în 2010 cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/ cap de locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (283%) faţă de media europeană.
Urmează Olanda, Danemarca, Irlanda, Austria, Suedia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 23 şi 34% mai mare comparativ cu media din UE. în timp ce în Germania, Belgia, Finlanda, Marea Britanie, PIB/locuitor exprimat în PPS a depăşit cu peste 10% media din UE.
În jurul mediei UE se situează Franţa, Spania, Italia, Cipru, iar Grecia, Slovenia, Malta, Portugalia, Cehia şi Slovacia. Aceste ţări au un PIB/cap de locuitor exprimat în PPS mai mic cu 10% până la 30% faţă de media din UE.
Urmează Estonia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, unde PIB/cap de locuitor exprimat în PPS a fost între 35% şi 50% mai mic comparativ cu media din UE.