Romanii construiesc din ce in ce mai putin in zonele urbane, iar tot mai multi dezvoltatori imobiliari aleg zone din afara oraselor pentru cladirile rezidentiale.
In luna iunie a acestui an, autoritatile au emis 5.791 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, nivel similar cu cel inregistrat in luna anterioara si in crestere cu 6,3% comparativ cu luna iunie 2006, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Din totalul autorizatiilor pentru cladiri rezidentiale eliberate in luna iunie, doar 2.114 sunt insa pentru mediul urban, restul de 3.677 fiind destinate localitatilor rurale. De altfel, numarul autorizatiilor eliberate pentru orase au scazut atat fata de luna mai (cand s-au emis 2.300 autorizatii), cat si fata de iunie anul trecut (2.296 autorizatii).
Din centru la periferie
Trendul de scadere a constructiilor de locuinte la orase indica reorientarea dezvoltatorilor de cladiri rezidentiale catre zonele rurale, care au in primul rand avantajul pretului mic al terenurilor.
Jurgen Reich, project manager al proiectului imobiliar Residenz, care se construieste in comuna Chitila, ne-a spus ca proiectul este localizat in Chitila si nu in Bucuresti, tocmai datorita pretului redus al terenului, care permite construirea unor case cu regim de inaltime mai mic (intre P·3 si P·5).
De altfel, romanii incep sa gandeasca occidental, adica sa prefere sa locuiasca la periferia orasului, intr-o zona verde, linistita, cu toate utilitatile, crede Reich.