Românii se bulucesc să facă afaceri în agricultură

Fie mânați de fondurile europene acordate pentru dezvoltarea agriculturii românești, fie pentru că văd o oportunitate în producția agricolă, afacerile în agricultură îi atrag tot mai mult pe români.

 

Drept dovadă stă faptul că firmele nou înființate cu codul CAEN agricultură, silvicultură și pescuit au avut cea mai mare creștere în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, dacă în lunile ianuarie și februarie din 2014, în România s-au înființat 803 persoane juridice și fizice având ca obiect de activitate agricultura, silvicultura și pescuitul, în primele două luni di 2015, numărul firmelor nou înființate având acest obiect de activitate a crescut cu aproape 59%, ajungând la 1.275, arată datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Asta în condițiile în care, per total țară, numărul firmelor înființate în primele două luni din acest an s-a redus ușor, cu 0,16%, de la 18.387 anul trecut, până la 18.358 anul acesta.

O altă creștere notabilă, de 43,27%, se observă în cazul firmelor ce au ca obiect de activitate sănătatea și asistența socială. Numărul acestora a avansat de la 171, în ianuarie și februarie 2014, până la 245 anul acesta.

De asemenea, un avans de aproape 30% se înregistrează în cazul afacerilor ce se ocupă de intermedieri financiare și asigurări. Numărul firmelor nou înființate în acest domeniu a crescut de la 252, în primele două luni ale anului trecut, până la 327 anul acesta.

Domeniile de activitate care au mai atras întreprinzătorii români în primele două luni din acest an sunt activitățile culturale și recreative, construcțiile, hoteluri și restaurante, industria prelucrătoare, dar și informații și comunicații.

Domeniile de activitate pe care le evită firmele

La polul opus se află domeniile de activitate pe care le-au ales mai puține persoane juridice și fizice decât anul trecut. Astfel, domeniul de activitate cu cea mai mare scădere în perioada de referință, de peste 55%, este producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fiind înființate 20 de firme, comparativ cu 45 anul trecut.

Totodată, a scăzut cu o cincime și numărul agenților economici care desfășoară activități de învățământ. În primele două luni din 2015 s-au înființat 394 firme cu acest obiect de activitate, față de 498 în aceeași perioadă din 2014.

Cu peste 19% s-a redus și numărul companiilor înființate în industria extractivă, numărul acestora scăzând de la 21 la 17.

Nici comerțul en-gros nu mai e ce-a fost. Numărul afacerilor nou înfințate în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, reparării autovehiculelor şi motocicletelor a scăzut cu 18,21%, de la 6.393 în primele două luni din 2014 până la 5.229 anul acesta.