Aproximativ 50% dintre românii care intenționează să-și facă o vacanță în această vară aleg locații din România. Pe de altă parte, situația din Ucraina îi face pe români să fie precauți în legătură cu rezervarea unei vacanțe în această vară. Bugetul pe care îl au la dispoziție nu le permite multora dintre cei care doresc să-și organizeze o vacanță pe timpul verii să călătorească în alte destinanții decât cele interne.
Un studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, arată că aproape 50% dintre turiștii români plănuiesc să-și facă și anul acesta vacanță în țară. Dintre aceștia aproape 25% (24,9%) intenționează să meargă pe Litoral. Iar alți 17,1% au ales Transilvania. Pentru Maramureș au optat, conform studiului, 12,7% dintre participanți, în vreme ce Delta Dunării este preferată de 8.8%.
Potrivit unui comunicat de presă, odată cu ridicarea restricțiilor, hotelierii au început să pregătească ofertele de turism pentru sezonul estival. Aceștia speră să fie cel mai bun de după izbucnirea pandemiei Covid-19.
„Potrivit unui studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, care a și lansat în martie o campanie Early Booking pentru turiștii dornici să profite de prețuri accesibile pentru cazările de vara, litoralul românesc va fi și anul acesta destinația de top a românilor pentru vacanță de vara. În ceea ce privește rezervările pentru sezonul estival, doar 26.3% susțîn că au ales deja un pachet turistic pentru vacanță lor și că și-au făcut deja planurile de concediu. 54.6% au declarat că încă nu au rezervat nimic, în timp ce 19% dintre ei sunt de părere că ar trebui să aștepte până ce situația sanitară și politică din Europa se va stabiliza”, se arată în comunicatul de presă.
Ce așteptări au românii de la sezonul estival 2022
Turiștii rămân prudenți în ceea ce privește rezervările vacanțelor cu foarte mult timp înainte. Potrivit studiului, aceștia oferă mai multe motive pentru care preferă să mai aștepte înainte de a lua în calcul un sejur în țară. Cea mai mare influență o are situația actuală din Ucraina (31.2%). Pe locul al doilea se situează indecizia cu privire la destinația aleasă (31.2%), apoi situația financiară personală (24.7%) sau lipsa noilor vouchere de vacanță (23.4%).
„De asemenea, printre criteriile pe care turiștii români le analizează atunci când vine vorba despre rezervarea unei cazări, studiul Travelminit menționează prețurile accesibile (66.3%), pachetele de cazare care includ și una sau mai multe mese (49.3%), posibilitatea plățîi cu vouchere de vacanță (44.4%), cuantumul reducerii oferite de unitate (26.8%), rezervarea fără avans (37.6%) sau anularea gratuită (40.5%)”, se mai arată în comunicat.
Turiștii români se așteaptă ca agențiile de turism să ofere sejururi de vara la prețuri accesibile, care să includă anulare gratuită și rezervare fără avans. Ofertele trebuie să fie pentru toate buzunarele, iar utilizarea voucherelor de vacanță și asigurarea unor garanții privind cazarile propuse trebuie să fie extinsă.
Destinațiile preferate de români în vara lui 2022
Contextul geopolitic și revenirea măsurilor sanitare, ca urmare a unui nou val de Covid, îi face pe turiști să fie precauți vizavi de călătoriile interne și internaționale. Potrivit sondajului, 47,8% dintre ei au luat decizia de a călători exclusiv în România în această vară. Pe de altă parte, 3,9% au ales să nu se deplaseze deloc pe durata sezonului estival.
În ceea ce privește tipul de vacanță, turiștii români își doresc o vacanță la mare (39%), la munte (31,1%), la tratament și relaxare într-o destinație balneo (13.1%) sau o vacanță tip city-break (9.7%).
Bugetul mediu pentru vacanță de vară
Atunci când vine vorba despre bugetul alocat pentru vacanță de vara din acest an (preț/sejur/familie), tarifele oscilează destul de mult. Cei mai mulți respondenți (25,1%) ar alocă între 2.001 și 3.000 de lei pentru vacanță de vară. O altă opțiune de buget este cuprinsă în intervalul 500 și 1.450 de lei (votat de 21.3% dintre respondenți). O altă categorie de turiști spun că au la dispoziție între 1.451 și 2.000 de lei (20.8%). Din perspectiva studiului, aceste variante de buget mediu confirmă necesitatea unor pachete cât se poate de variate. Astfel încât nevoile unui număr cât mai mare de turiști români să fie pe deplin acoperite de oferta hotelierilor de la noi.
Cei mai mulți turiști aleg în continuare variantele clasice de cazare: pensiuni (40.1%) și hoteluri (39.1%). De asemenea, a apărut și un trend ascendent privind apartamentele (votate de 7.7% dintre respondenții la studiu).
O veste bună privind bugetul pentru vacanța de vară a turiștilor români vine din partea autorităților. Guvernul României a anunțat că va emite din nou vouchere de vacanță, o măsură cu un impact semnificativ asupra dinamicii turismului intern. În plus, turiștii trebuie să știe că voucherele de vacanță (tichete și card) rămase nefolosite din anii trecuți (2019 și 2020) mai pot fi utilizate pentru a rezervă cazări în România până în iunie 2022 inclusiv.
Despre Travelminit
Compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piață rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7.500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platforma și acoperă o gama largă de cazare în toată țară (litoral, munte, destinațîi balneoclimaterice și orașe mari), fiind lider pe piață rezervărilor cu card de vacanță. în 2021, Travelminit raportează 13.5 milioane de euro vânzări în România și 16 milioane de vizite pe platforma.
Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul și Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croația), cu vânzări de peste 150 milioane de euro și peste 350 de angajați.