Românii pot să-și pună gratis dinți de plastic!

Noile reglementări din Sănătate dau și adulților posibilitatea de a benefi cia de gratuitate pentru anumite lucrări stomatologice.

Prețurile practicate în domeniul stomatologiei și lipsa accesului la servicii decontabile în acest sector au transformat România într- o țară de știrbi. Situația este pe cale să se remedieze după intrarea în vigoare, de la 1 aprilie 2015, a noilor reglementări din domeniul Sănătății, operate de Ministerul Sănătății în colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Plasticul e folosit la lucrări temporare

Conform noilor prevederi din contractul-cadru, de acum înainte anumite servicii din domeniul medicinii dentare, care până acum erau prestate gratuit doar pentru copiii cu vârsta până la 18 ani, sunt gratuite și pentru orice adult, indiferent de vârstă. Este vorba despre serviciile cu element acrilic, element metaloacrilic și reconstituire de coroană radiculară. Totodată, proteza acriliză mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la cinci ani, în timp ce până acum se acorda o dată la 10 ani.

Prof.dr. Rodica Luca, medic stomatolog, a explicat pentru cititorii cotidianului “Evenimentul zilei”, fiecare serviciu în parte, pentru care s-a extins gratuitatea la toți asigurații, indiferent de vârstă:

  • element acrilic.  Înseamnă o coroană din acrilat (albă, la culoarea dintelui) cu care se poate îmbrăca (acoperi) un dinte care are leziuni, de obicei carii, mai întinse care nu se pot trata prin simple obturații ("plombe"). Cu alte cuvinte, coroană fizionomică.
  • element metalo-acrilic. Ca mai sus, numai că este vorba de coroană semifizionomică, metal în partea nevizibilă și acrilat în partea vizibilă.
  • reconstituire coroană radiculară. Când coroana dintelui este distrusă și nu mai poate fi păstrată prin acoperire, ca în situațiile anterioare, ea se poate reface printr-un miez din diferite materiale, ancorat (fixat) în rădăcina dintelui respectiv. Și acest miez, noi îi zicem bont, se acoperă cu coroană.

[ reconstituire coroană radiculară = miezul ancorat (fixat) în rădăcina dintelui respectiv].

  • Proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la 5 ani (până acum se acorda o dată la 10 ani) - la pacienții la care nu se mai pot face lucrări fixe (punți) cimentate, se fac așa numitele „plăci", lucrări mobile pe care pacienții și le pot scoate sau introduce singuri. Ele se fac când lipsesc mai mulți dinți, de obicei la persoanele mai în vârstă, și necesită ajustări din când în când, în funcție de starea suportului osos care se modifică în timp.

„Este bine că s-a revenit și că s-a redus intervalul acela de 10 ani. Modificările sunt înspre mai bine, dar nu sunt chiar suficiente”, ne-a declarat prof.dr. Rodica Luca.

Stomatologul Bogdan Bader a explicat pentru cititorii EVZ ce lucrări sunt decontabile de către Casă, conform noilor reglementări. „Pacientul poate fi asistat gratis atunci când are dinți lipsă în gură, când unul dintre dinți sau mai mulți i s-a rupt, când unul dinte dinți e atât de tare distrus încât necesită o coroană. Dar dintele, coroana și proteza de care vor beneficia gratuit sunt numai din plastic (acrilat). Eu folosesc acest material numai pentru lucrări temporare, pentru că plasticul nu ține mult!”, ne-a spus doctorul Bogdan Bader.

La cabinet, în prima zi a lunii!

Dentistul a catalogat măsura ca fiind salutară, dar insuficientă, atâta timp cât Casa nu mărește și bugetul medicului stomatolog. Doctorul a sfătuit persoanele cu aceste tipuri de probleme stomatologice să meargă la cabinete în primele zile ale fiecărei luni.

Nu pleca la tratament fără card!

Începând cu data de 1 mai 2015, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, atenționează președintele CNAS, Vasile Ciurchea (foto). În asistența medicală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară, utilizarea cardului național de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. În cazul reabilitării medicale și acupuncturii cardul se folosește și în bazele de tratament, în fiecare zi cu proceduri.

FOTO: Vasile Ciurchea