Atenție la mierea contrafăcută!

Atenție la mierea contrafăcută!

Deși producția națională de miere s-a dublat în ultimii zece ani și e căutată la export datorită calității, pe piața noastră sunt multe falsuri la prețuri accesibile care pot cauza cancer. Astăzi, emisiunea „Din interior” de la Digi24 vorbește despre un fenomen scăpat de sub control confirmat de tot mai multe buletine de analize.

Anul trecut mierea românească a fost medaliată cu aur la Congresul apicol de la Buenos Aires și este căutată în toată lumea pentru că este o miere curată, de foarte bună calitate. Producția națională de miere s-a dublat în ultimii zece ani, iar in 2011 a atins un nivel record de 26.000 de tone.  Astăzi, emisiunea „Din interior”, prezentată de Laurențiu Rădulescu, la Digi24 vorbește despre un fenomen scăpat de sub control confirmat de tot mai multe buletine de analize.

România ocupă locul 10 la nivel mondial la exporturile de miere, iar China, primul exportator mondial vrea să importe acum miere de la noi. În plus, în ceea ce privește alte minuni din stup precum veninul de albine, propolis etc nu facem față cererii. Vindem anual miere de zeci de milioane de euro, principalii clienți fiind Germania, Italia, Franța, SUA, Austria, Canada, etc. Totodată, producția de miere 100% ecologica (fără niciun fel de tratament) a înregistrat un avans deosebit. "An de an apicultura românească și mierea au obținut medalii deosebite la culoare. La Montpellier, România a obținut cinci medalii pentru mierea prezentată în concurs din care trei de aur, iar anul trecut, la congresul de la Buenos Aires din Argentina mierea româneasca a obtinut medalia de aur", a spus Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România. Dacă în 2000 România produce șase tone de miere „eco", în 2011 s-au produs 3.800 de tone, care s-au exportat în proporție de 80% în Franța și Germania. O industrie în plină dezvoltare

Prin Programul Național Apicol au fost alocați 10 milioane euro, iar prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (măsura 112 - instalarea tinerilor fermieri), tinerii pot obține până la 40.000 euro nerambursabili pentru a începe o afacere. Unul din patru beneficiari ai măsurii 112 s-a apucat de apicultură. Dispariția albinelor pe continentul american și în regiunea Asia-Pacific, din cauza poluării care a dus la apariția sindromului Collony Colapse Disorder. În timp ce mai multe țări, populația de albine s-a redus cu 50%, la noi se aproprie de valoarea record pe care o aveam în 1989 (peste 1,2 milioane). „Am fost solicitați de multe ori și în Liban și în Germania pentru diferite produse pe bază de venin de albine. Suntem acum în interesul unor mari popoare cum este cazul Chinei. În Israel, în Japonia... există un câmp foarte larg iar pentru ceea ce suntem solicitați ar trebui să ne mărim mult capacitatea de producție”, a povestit Cristina Mateescu, director general Institutul de Dezvoltare pentru Apicultură. Falsuri la preț accesibil  Producția noastră este mult prea dependentă de export și nu avem o piață internă care să consume dulcele natural. Daca un neamț consumă anual 2,5 kg miere, la noi se înregistrează unul dintre cele mai scăzute consumuri de miere pe cap de locuitor din Europa din cauza mai multor factori: necunoașterea beneficiilor, prețul un pic mai piperat decât al unei pungi cu zahăr... Nu ne bucurăm de beneficiile acestui produs (care întărește sistemele nervos, osos, miocardul, ficatul, sistemul endocrin etc). Pentru apicultori dependență de export e o armă cu două tăișuri: au rulaj și comenzi, dar prețurile uneori se prăbușesc, spre exemplu când este supraproducție în China (nu este o garanție a unui preț de achiziție stabil). Ultima cădere de preț a fost cu 30%.

Deși noi consumăm puțina miere, și atunci când o facem riscăm să cumpărăm ceva ce ne face rău. Pe piața noastră sunt foarte multe falsuri (cu zahăr, sirop de glucoză etc) la prețuri accesibile care ne pot cauza cancer. Pare un fenomen scăpat de sub control confirmat de tot mai multe buletine de analize.

Ne puteți urmări și pe Google News