Medicii avertizează că problemele oculare apar de la vârste din ce în ce mai mici. O campanie de prevenire se desfăşoară în opt oraşe.
Degenerescenţa maculară legată de vârstă, o boală care afectează treptat vederea şi care este specifică vârstei a treia, a început să apară la persoane sub 40 de ani. Deşi statisticile arată că, dacă ar putea să aleagă, peste 64% dintre români ar prefera un atac de cord sau diabet decât să-şi piardă vederea, puţini dintre aceştia fac şi ceva pentru a-şi proteja ochii. Astfel, jumătate dintre persoanele de peste 50 de ani nu şi-au făcut niciodată un consult oftalmologic.
Medicii recomandă cel puţin un consult anual la ochi, singurul care poate indica cu exactitate prezenţa acestei boli. Cei care doresc îşi vor putea face teste oftalmologice gratuite în aceste zile pentru detectarea riscului sau a prezenţei degenerescenţei maculare. Până pe 9 iulie, o caravană dotată cu aparatură oftalmologică va trece prin Bucureşti, Sibiu, Braşov, Bacău, Baia-Mare şi Oradea. Astăzi, caravana va fi prezentă în Parcul Tineretului din Capitală.
500.000 de români bolnavi
Oftalmologii apreciază că aproximativ 500.000 de români suferă de degenerescenţă maculară. Întâlnită de regulă la persoanele în vârstă, aceasta afectează macula ochiului şi reduce treptat acuitatea vizuală, fiind cel mai frecvent întâlnită în ţările industrializate. Persoanele care au această afecţiune pot vedea totul în jur, cu excepţia lucrurilor la care se uită direct. Drept urmare, le este imposibil să se uite la televizor, să şofeze sau să recunoască chipurile celor cu care vorbesc. „Vârsta la care apare această afecţiune a început să coboare sub 40 de ani. Acest lucru se explică prin stilul de viaţă modern combinat cu un teren genetic predispus şi cu expunerea la radiaţiile ultraviolete, fie naturale, fie de la solar“, apreciază Benone Cârstocea, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie. Femeile şi fumătorii, cei mai expuşi
Persoanele peste 65 de ani au riscul cel mai mare să dezvolte boala. De asemenea, statisticile arată că femeile sau persoanele care au o rudă cu această boală sunt cele mai predispuse. Şi fumatul este un factor important, persoanele cu acest viciu având un risc de trei ori mai mare de a face boala. „Alimentaţia dezechilibrată, fără antioxidanţi, şi prezenţa diabetului sau a obezităţii cresc riscul de a face degenerescenţă maculară“, subliniază Daniela Şelaru, medic primar oftalmolog.
Dacă boala se detectează în stadii precoce, starea pacientului se poate ameliora cu medicamente pe bază de antioxidanţi. În stadii avansate, însă, tratamentele de pe piaţă nu pot decât stagna boala. În plus, astfel de tratamente sunt extrem de scumpe, putând ajunge şi la mii de euro anual, bani pe care Casa de Asigurări de Sănătate nu-i decontează. CARAVANĂ Consultaţii oftalmologice gratuite Românii îşi vor putea face teste oftalmologice gratuite în aceste zile pentru detectarea riscului sau a prezenţei degenerescenţei maculare. Până pe 9 iulie, o caravană dotată cu aparatură oftalmologică va merge pe rând în Bucureşti, Sibiu, Braşov, Bacău, Baia-Mare şi Oradea. Caravana, care a fost deja în Timişoara şi în Târgu-Jiu, va fi prezentă astăzi în Capitală, în Parcul Tineretului, între orele 9.00 şi 18.00. La Sibiu, caravana va putea fi găsită în Piaţa Mică, pe 27 şi 28 iunie, la Braşov în Piaţa Sfatului, pe 29 şi 30 iunie. La Bacău, consultaţiile se vor face în parcarea Hotelului Moldova, pe 2 şi 3 iulie. La Baia-Mare, puteţi găsi caravana în Piaţa Millenium, pe 5 şi 6 iulie, iar în Oradea pe Bd. Republicii, pe 8 şi 9 iulie. „Din aproximativ 600 de persoane consultate până acum, 80% prezentau factori de risc. În peste 20% din cazuri o fotografie a retinei a arătat că degenerescenţa maculară se instalase deja“, precizează Dana Ajităriţei, reprezentantul companiei Bausch&Lomb, care a iniţiat campania, împreună cu Valmedica SA.
SEMNE
Bolnavii au nevoie de lumină puternică la citit
Persoanele care au degenerescenţă maculară în stadii incipiente disting mai greu feţele celor din jur şi simt nevoia de mai multă lumină când citesc. De asemenea, văd liniile drepte mai ondulate şi au senzaţia de puncte albe şi negre. „Se poate face un test simplu acasă, cu o foaie de matematică. Se acoperă pe rând câte un ochi şi se privesc liniile. Acestea nu trebuie să se vadă curbate sau pătrăţelele frânte ori întrerupte“, subliniază doctorul Benone Cârstocea.