Romanii nu se dau in vant dupa vinul ecologic

Pretul cu 50% mai mare pentru o sticla pare a fi unul dintre motivele pentru care aceasta bautura nu are cautare pe piata autohtona.

Un vin ecologic nu este tratat cu produse chimice si reuseste astfel sa protejeze ecosistemul; in plus pastreaza aproape intacte calitatile solului pe care s-a dezvoltat strugurele, insa aceeasi sticla de vin bio ajunge sa coste cu pana la 50% mai mult decat un vin obisnuit. Cu toate ca produsele alimentare ecologice fac furori in strainatate si au inceput sa prinda si la noi, vinul ecologic nu-si face loc foarte usor pe rafturile magazinelor de specialitate.

Pe piata romaneasca exista un singur importator de astfel de vinuri si un singur producator care a incercat sa treaca spre productia bio de vinuri. Importatorul, Depozitul de Vinuri al holdingului RTC, a adus pe piata romaneasca soiuri de vinuri bio ale unor producatori renumiti din Alsacia, Clement Klur, si din Africa de Sud, Laibach, insa are ingrata misiune de a educa consumatorul pentru astfel de produse.

In 2006, vanzarile DDV pe vinuri ecologice s-au ridicat la 12.000 de euro, insa piata este in crestere usoara, avand in vedere ca in prima jumatate a acestui an s-au apropiat de totalul vanzarilor inregistrate anul trecut.

Nu doar romanii sunt reticenti

Nici producatorului Carl Reh Vinery nu i-a fost mai usor sa-si puna in practica strategia de a produce 40% vin bio din totalul productiei companiei, planuri dezvoltate initial in 2005.

„Consumatorii, in general, nu doar cei romani, nu sunt foarte receptivi la vinurile ecologice, in principal din cauza preturilor destul de piperate. Pentru noi, investitiile ar fi fost foarte mari, pentru ca procesul tehnologic e mult mai complicat si implicit mai costisitor”, ne-a declarat Rodica Capatana, directorul general al companiei Carl Reh Winery.  Asa se face ca producatorul a renuntat, de anul trecut, la ideea de a produce vin bio si a trecut pe o strategie de „viticultura sustenabila”, despre care managerul companiei nu da deocamdata detalii.

Niciun an nu seamana cu altul

Pentru cei care nu sunt motivati sa consume vin ecologic pentru protejarea mediului sau datorita curentului „slow-food”, specialistii spun ca este un vin in care calitatea solului influenteaza decisiv atat paleta aromatica, cat si calitatea gustativa: vinurile difera astfel de la an la an si de la anotimp la anotimp.

„In timp ce barbatii sunt de multe ori usor reticenti la ideea de vin ecologic, femeile, adevarate pioniere in ceea ce priveste mancarea sanatoasa si stilul de viata aproape de natura, sunt mult mai deschise si interesate de concept”, ne-a explicat Cristian Lupu, din experienta ca sommelier in diverse restaurante.

OFERTA

Vinurile ecologice de la noi sunt importate

Depozitul de Vinuri, divizie a holdingului RTC, a adus in Romania vinul Ladybird Organic al producatorului sud-african Laibach, un vin rosu sec cu condimente, ciocolata si mocca, cu 14% alcool si care costa 125 de lei. „Preturile vinurilor ecologice din portofoliul DDV variaza intre 50 lei si 90 lei pentru vinurile producatorului alsacian Clement Klur. Vinurile sud-africane sunt mai scumpe”, ne-a declarat Dragos Mandreci, directorul de marketing al diviziei de vinuri din RTC.