În cadrul unei conferințe de presă, Dragoş Anastasiu, preşedintele grupului Eurolines România şi al Camerei de Comerţ Româno-Germane, a afirmat că românii nu pleacă în străinătate pentru bani.
Dragoș Anastasiu mai e de părere că angajații n-ar trebui să fie ţinuţi cu forţa într-un loc de muncă, și că aceștia își păstrează job-ul în primul rând dacă sunt fericiți. Potrivit unui raport al OCDE, Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume, dar a înregistrat cea mai mare rată de creștere în ultimii ani.
„Eu înţeleg această dorinţă de a ţine angajaţii, sunt angajator, dar nu credeţi că nu prin constrângere, ci prin a-i face pe ei happy, îi păstrăm? Înţeleg că fiecare îşi dă osteneala să-i aducă. Aceeaşi problemă o avem şi la învăţământul dual. Toţi spun <bag bani în aceşti copii trei ani, iar când au terminat, au plecat>. Nimeni n-ar pleca dacă s-ar simţi bine la locul de muncă. Dă-i 50 de euro mai mult, mai puţin, dar problema forţei de muncă din România ţine de modul în care ne raportăm la ea, pentru că o vedem ca pe un obiect, nu ca pe nişte fiinţe umane cu necesităţi şi cu dorinţa lor profundă de fericire. Dacă îi vedem ca obiecte, dă-le 50 de euro în plus şi mai pune-le o taxă ca să nu plece.
Nu realizăm nimic dacă îi cerem Guvernului României să îi întoarcă pe angajaţii din străinătate acasă. Am luptat ani de zile să avem libertatea de mişcare a forţei de muncă. Dacă tu ai copii în învăţămăntul dual şi fac practică la tine la restaurant, iar copilul ăla, de fiecare dată când e în practică, curăţă cartofi, unde e dragostea pe care o poate dezvolta pentru compania ta si pentru industria respectivă? Hai să terminăm cu ipocrizia”, a spus omul de afaceri, în cadrul unei conferințe.