Pe piaţa de electricitate au apărut zeci de furnizori mai mici, care au oferte de vânzare a energiei pentru consumatorii casnici. Factura de electricitate este însă atât de complicată, încât sunt foarte puţini cei care o înţeleg. EVZ vă explică cum să alegeţi oferta corectă
Românii care şi-ar dori poate să renunţe la furnizorii actuali de electricitate, de genul E.ON, Electrica, Enel sau CEZ, au mari şanse să nu evalueze corect ofertele primite de la furnizorii alternativi, fiindcă nu au un termen de comparaţie clar, relevant, bazat pe informaţii simple.
Problema cea mai mare la momentul actual o reprezintă facturile actuale de electricitate, pe care foarte puţini le înţeleg şi de aceea poate multor consumatori le este frică să renunţe la actualii furnizori. Altfel spus, românii nu pot face o comparaţie între facturile furnizorilor clasici şi noile oferte care li se fac, deoarece costurile sunt refelectate total diferit. Iată principalele probleme identificate de noi:
● În primul rând, facturile furnizorilor clasici nu sunt pentru o lună întreagă calendaristică, ci amestecă perioade, cu preţuri şi tarife diferite.
● În al doilea rând, preţul electricităţii, așa cum apare în facturile furnizorilor tradiționali - E.ON, CEZ, Enel şi Electrica - include tarifele de transport şi distribuţie, aşa că nu ştim care este de fapt preţul de bază al energiei. Or facturile noilor furnizori promovează tocmai acest preţ de bază, de fapt un cost parţial al energiei electrice, care nu reprezintă decât circa 30% din factură. Prin urmare, cum poţi face o comparaţie între noile şi vechile oferte? Un exemplu! Sunt noi furnizori care oferă electricitate pentru casnici cu 190 lei/MWh, unii cu 165 lei MWh, alţii chiar cu 350 lei/MWh. Aceste preţuri nu includ însă costurile de transport şi distribuţie. În aceste condiţii, e posibil ca unii consumatori mai creduli şi mai puţin informaţi să cedeze unei oferte de genul: „Uitaţi, noi vă vindem energia cu 300 lei/ MWh, faţă de ce plătiţi acum 428,4 lei/MWh (cât e CPC pe luna iulie pentru un consumator CEZ, de pildă)”. Diferenţa e că la primul preţ se vor adăuga tarifele de transport şi distribuţie şi veţi ajunge la preţuri ameţitoare, pe când al doilea include deja aceste servicii.
Ce oferte sunt mai avantajoase
EVZ încearcă să ofere un ghid consumatorilor casnici care doresc să îşi schimbe furnizorul de electricitate. În acest sens, am calculat cât este preţul de bază al electricităţii la furnizorii clasici. Acelaşi preţ este prezentat şi în ofertele noilor furnizori, prin urmare se poate face o comparaţie clară.
Conform calculelor noastre, preţul de bază la furnizorii clasici variază de la 183,6 lei la 207,11 lei/MWh. Cu o menţiune: taxa de rezervare mai încarcă factura cu 15 lei/MWh, la un consum lunar de circa 100 kWh, conform calculelor unor specialişti, aşa că ajungem la un preţ final între 198 lei şi 222,11 lei/MWh. Aşadar, în funcţie de zona în care locuiţi, veţi economisi dacă alegeţi oferte sub aceste valori.
Cât costă electricitatea, începând cu 1 iulie
Formula de calcul pentru preţul energiei consumate se bazează pe formula: 70% x CPC + 30% x energie activă (cel mai uzual este tariful monom JT cu rezervare) - tarife de transport - tarife de distribuţie (JT). Notă: Tariful reglementat este unic pe ţară, de 351,7 lei/MWh, fără TVA. De exemplu, în cazul E.ON, calculul arată aşa: 439,4 X 0,7 + 351,7 X 0,3 - 220,94 = 192,15 lei/MWh.