Scade colesterolul, dezvoltă creierul copiilor şi restabileşte echilibrul hormonal. În România, acest ulei e produs la Salonta, de Canah International.
Cânepa este o plantă minune, spun cunoscătorii. Într-adevăr, planta poate fi valorificată în proporţie de 99%. Părţi diferite din cânepă îşi găsesc locul în producţia suplimentelor alimentare şi până la industria auto, materiale izolante în construcţii, haine şi peleţi pentru centralele de încălzire ecologică. Suplimentele nutritive din ulei de cânepă au început să fie cunoscute în România de puţin timp, odată cu lansarea pe piaţă a produselor Canah.
Cu mai mult de un an în urmă se inaugura la Salonta, un orăşel din vestul ţării, prima fabrică de ulei de cânepă din România, Canah International. Compania, cu doar zece angajaţi, a scos pe piaţă mai multe produse care, în decurs de un an, şi-au găsit tot mai mulţi adepţi.
Tratamentul cu cânepă devine atractiv Practic, într-un an de la începerea producţiei, vânzările au crescut simţitor. Dacă pe parcursul întregului an 2007 firma a vândut 2.300 de produse, numai până în luna iulie 2008, numărul produselor care au fost consumate de români a depăşit 7.000.
„Consumatorii români, suspicioşi în primă fază, au început să cunoască efectele benefice ale uleiului de cânepă şi chiar să-l recomande celor din jur. În plus, colaborăm cu medici care apreciază calităţile terapeutice ale produselor Canah şi recomandă pacienţ ilor uleiul, seminţele decorticate şi făina ca tratament adjuvant. Volumul vânzărilor din acest an are o creştere lunară de peste 15%“, explică evoluţia vânzărilor Oana Suciu, directorul de dezvoltare al companiei.
Fabrica poate procesa câte 1.000 de tone de seminţe de cânepă pe an şi poate produce 250.000 de litri de ulei. Unitatea de producţie a fost construită cu fonduri europene SAPARD, care au acoperit 700.000 de euro din investiţia totală de 1,7 milioane de euro. Scade colesterolul şi creşte imunitatea La ce este util uleiul de cânepă? Planta conţine doi acizi graşi, Omega 6 şi Omega 3, vitali pentru sănătate, pe care însă organismul uman nu-i poate produce singur şi trebuie să îi preia din alimentaţie. Potrivit specialiştilor, persoanele care consumă zilnic între două şi patru capsule sau o lingură de ulei de cânepă vor avea mai puţine probleme cardiovasculare datorită reducerii nivelului de colesterol şi îşi pot trata boli ale pielii precum eczemele sau psoriazisul.
De asemenea, acest ulei contribuie la dezvoltarea creierului copiilor, la menţinerea echilibrului hormonal, este un antiinflamator, antiartritic şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Seminţele de cânepă conţin acizi graşi, antioxidanţi, vitamine, minerale, fibre şi aminoacizi.
Cunoscuţi şi în afară Canah vinde, în oraşele mari din ţară, în aproximativ 400 de magazine naturiste şi 100 de farmacii, în principal din lanţul HelpNet, mai multe produse din cânepă. Ca suplimente nutritive se vând capsulele care conţin ulei de cânepă, în cantităţi potrivite pentru adulţi şi pentru copii şi uleiul, iar ca „alimente“ se comercializează seminţele decorticate de cânepă şi făina.
Ultimele două sunt produse noi care se găsesc în magazine începând cu luna aceasta. Brandul Canah este cunoscut şi peste hotare. Produsele se găsesc pe rafturile magazinelor din Italia (Roma, Florenţa şi Milano) şi la Vatican. În plus, compania exportă producţie vrac în Ungaria, Cehia şi Italia, potrivit reprezentantului Canah.