Romanii, invidiosi pe necazul altuia

Romanii, invidiosi pe necazul altuia

Specialistii sustin ca invidia si imposibilitatea oamenilor simpli de a desfasura astfel de campanii pentru semenii lor au dus la reactii negative si „rautacioase” in cazul Teodorei.

Evenimentul Zilei a prezentat in ultimele zile drama jurnalistei Liana Stanciu si a solistului Mihai Georgescu, a caror fetita este bolnava de cancer. La numai doi ani, Teodora a fost diagnosticata cu cancer, iar parintii au facut un apel disperat pentru trangerea sumei de o suta de mii de euro, bani necesari efectuarii unui tratament in strainatate.

Articolele care prezentau drama micutei Teodora au fost cele mai accesate si comentate in ultimele zile. Din pacate, multe dintre comentarii au fost mai mult decat rautacioase, dezvaluind o fata urata a celor care s-au manifestat vehement atat parintilor, cat si a Mihaelei Radulescu, vedeta care a ajutat la strangerea fondurilor.  Am incercat, cu ajutorul unor specialisti in psihologie, sa descoperim care este motivul care a general o asemenea reactie de aversitate fata de tragedia parintilor Liana si Mihai.

Andreea Chitu, psihoterapeut la Centrul Mindcare, sustine ca rautatea din aceste mesaje vine din invidie, „invidie pentru altii, pentru puterile lor, pentru potenta lor si vor exista intotdeauna oameni care invidiaza, oameni care o spun si oameni care nu o spun”.

„Oamenii simpli o simt mai mult ca o presiune ca uite vedetelor li se intampla si mai degraba sunt ajutati, decat noi cei care avem nevoie de acelasi ajutor”, ne-a explicat Chitu, facand referire la campania de strangere a fondurilor necesare tratmentului la Viena pentru micuta Teodora.

Pe de alta parte, psihologul pune accentul pe identificare consumatorilor cu vedetele. „Daca te identifici cu fetita si tu, la randul tau, esti mai uman sau ti s-a intamplat ceva de genul acesta, te gandesti ca e vorba de ajutor. Dar daca te identifici cu lumea vedetelor te simti prost pentru ca tu nu ai aceleasi resurse cu ale vedetelor”, ne-a mai declarat Chitu.

Problema fetitei vazuta prin statutul de vedeta al parintilor

Ideea imposibilitatii de a face fata unei astfel de probleme, neavand suportul mediatic este sustinuta si de Sorina Cristea, psiholog al Spitalului Universitar Floreasca. „Faptul ca s-a facut asa mare valva ma deranjeaza (il derajeaza pe consumator – n.r) pentru ca pentru mine nu s-ar face lucrul acesta. E o gelozie, invidie...”, sustine aceasta.

In plus, Cristea aduce in discutia problema vedetelor, pentru ca inainte de a fi copil bolnav, Teodora este fiica unor persoane publice. „Inainte de a fi o fetita de doi ani, ei se gandesc, din prima, la parinti si copilul e lasat la urma. Ei vad situatia copilului prin internediul parintilor si atunci asta ar putea fi cauza pentru care reactioneaza asa”, explica Cristea reactiile negative ale cititorilor, a faptului ca daca parintii ar fi fost oameni simpli ei nu ar mai fi fost intorsi impotriva campaniei mediatice.

Mesajele negative vin din partea justitiarilor

Ceea ce este sigur, este ca modul in care reactioneaza omenii este determinat de convingerile si de valorile pe care le are fiecare om in parte. „De exemplu, pentru persoanele care au avut o reactie pozitiva valorile sunt de viata, supravietuire, familie, copii. Si atunci, indiferent de variatiile care definesc situatia ei pot avea aceasta opinie pozitiva. Pe de alta parte, celelalte persoane au convingeri legate de justitie, dreptate, se simt defavorizati. Iar motivul pentru care ei reactioneaza asa este determinat de aceste convingeri si nu neaparat pentru ca ei nu ar aprecia copilul sau sanatatea”, a identificat si Bogdana Bursuc, de la Behaviour Center, impartirea cititorilor in doua tabere.

In plus, faptul ca forumistii i-au acuzat pe parinti ca nu facut nimic pentru fetita, ca nu s-au straduit sa stranga banii inaintea campaniei, Bursuc le catalogheaza ca fiind informatii selectate de ei pentru a-si sutine convingerile. „Orice om scaneaza mediul si din acea situatie isi aleg doar elemntele care le confirma convingerea daca au vedete atunci au bani si atunci e corect sa fim revoltati”, explica psihologul.

Cititi si: Fetita Lianei Stanciu are cancer

               100.000 de euro pentru fetita Lianei Stanciu                 Teodora incepe lupta cu cancerul

      

Ne puteți urmări și pe Google News