Câştigul salarial mediu net a fost, în luna iunie, de 1.472 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 14 lei, echivalent cu 1%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu brut a fost de 2026 lei, cu 0,9% mai mare decât în luna precedentă. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, salarial mediu net a crescut cu 3,5%.
Cele mai mari salarii s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare (3.948 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (866 lei).
Angajaţii în farma şi telecom – cele mai mari creşteri salariale
În luna iunie 2011, în majoritatea activităţilor din economie, câştigul salarial mediu net a crescut faţă de luna mai 2011 ca urmare a acordării de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete cadou ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.
Cel mai mult le-a crescut salariul angajaţilor în telecomunicaţii şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice: între 9% şi 11%.
Cu sume cuprinse între 6% şi 8% au fost majorate veniturile celor care lucrează în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
De creşteri salariale mai mici, cifrate între 4% şi 6%, s-au bucurat persoanele care lucrează în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi în fabricarea produselor textile.
Cele mai mari scăderi salariale
Diminuările salariale s-au înregistrat ca urmare a nerealizărilor de producţie ori a încasărilor mai mici în funcţie de contracte, a dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele firme, precum şi a angajărilor de personal pe salarii mici.
Cel mai greu le-a fost, în luna iunie, angajaţilor în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv asigurări şi fonduri de pensii. Salariile acestora s-au diminuat, în medie, cu 14,3%.
Scăderi salariale cuprinse între 4% şi 7% au fost consemnate în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi extractive, activităţi de servicii anexe extracţiei.
Totodată, reduceri mai mici, de 2-3%, s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, colectarea, tratarea si eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, colectarea şi epurarea apelor uzate.
Venituri mai mari în administraţie şi sănătate În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna mai în sănătate şi asistenţă socială (1,3%) ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului cu câştiguri salariale mici din aceste unităţi; şi în administraţia publică (0,4%) ca urmare a plăţii sumelor din alte fonduri în unele unităţi ori a decontărilor în avans a concediilor de odihnă.
În învăţământ, câştigul salarial mediu net din luna iunie a scăzut cu 1,7% comparativ cu luna precedentă, ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic, ori a încheierii contractelor personalului suplinitor.
Faţă de luna iulie 2010, când salariile au fost tăiate cu 25%, câştigul salarial mediu net din iunie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16% în sănătate şi asistenţă socială, cu 14,6% în învăţământ, respectiv cu 10,1% în administraţia publică.
Comparativ cu luna octombrie 2010, lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a salariilor de bază, câştigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,4% în administraţia publică, cu 14,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 11,6% în învăţământ.