Romanii, fideli politicii de forta

Romanii simpatizeaza Statele Unite mai mult decat ceilalti europeni.

Totodata, romanii sunt cetatenii europeni care aproba in cea mai mare masura  folosirea fortei pentru controlarea situatiilor de risc existente la nivel international, fiind in acelasi timp mai putin interesati de promovarea democratiei in alte tari.

Asa se arata intr-un sondaj de opinie realizat de German Marshall Fund, in Statele Unite si 12 tari europene in perioada 4-23 iunie, citat de Mediafax.

Sondajul, intitulat Tendintele Transatlantice 2007, arata ca indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale din 2008 din SUA, 35% dintre europeni cred ca relatiile cu Statele Unite se vor ameliora, in timp ce 46% considera ca vor ramane neschimbate.

Totodata, 77% dintre europeni de declara nemultumiti de politica dusa de actualul presedinte american George W. Bush, aceasta fiind aprobata de numai 17% dintre europeni.

Cetatenii batranului continent raman rezervati cu privire la reinnoirea colaborarii transatlantice, desi noii lideri din Marea Britanie, Franta si Germania promit o colaborare stransa cu SUA.

De cealalta parte, circa 42% dintre americani vad o imbunatatire a relatiilor dintre cele doua parti dupa prezidentialele din 2008, 37% considerand ca acestea vor ramane neschimbate.

Peste o treime dintre americani (37%) considera ca SUA ar trebui sa contribuie la stabilizarea democratiilor din strainatate - o scadere cu opt procente fata de anul trecut si 15 procente fata de acum doi ani.

Dependenta energetica, pericol mondial In ceea ce priveste amenintarile globale, cei mai multi dintre europeni (88%) sunt de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa-si asume o responsabilitate mai mare, insa peste 50% considera ca aceasta ar trebui impartita cu Statele Unite.

Pentru europeni, principalele amenintari sunt reprezentate de incalzirea globala (85%), dependenta energetica (78%) si terorismul international (66%). Pentru americani  acestea sunt insa date de dependenta energetica (88%), scaderea activitatii economice (80%) si terorismul international (74%).

Cercetarea sociologica arata, totodata, ca  65% dintre europeni si 79% dintre americani sunt ingrijorati in legatura cu rolul Rusiei si furnizarea de armament in Orientul Mijlociu. De asemenea, China este perceputa mai degraba drept o amenintare si nu o oportunitate economica atat de americani (54%), cat si de europeni (48%).