Românii din străinătate, încurajați să-și deschidă o afacere

Autoritățile române lucrează la un proiect prin care familiile stabilite în străinătate să poată deschide, pe cont propriu sau în asociere, mici afaceri pentru promovarea produselor românești. Anunțul a fost făcut la conferința PDL Diaspora cu Organizaţia Oamenilor de Afaceri PDL Bucureşti.

În acest scop, autoritățile și comunitatea de afaceri din România vor căuta cele mai bune metode pentru a pune în legătură aceste firme cu producătorii interni. De asemenea, președintele PDL Diaspora, deputatul William Brînză, a anunțat că poartă negocieri cu firmele din Italia interesate să vină în România, astfel ca acestea să-i aducă în țară, ca personal, în principal pe angajații români, în măsura în care aceștia doresc să revină pe pământul natal. PDL Diaspora va înainta, în parteneriat cu Organizaţia Oamenilor de Afaceri PDL Bucureşti, și propunerea cooptării unor consuli onorifici dintre românii care și-au deschis afaceri în străinătate, în zone cu o numeroasă comunitate românească. Aceștia nu vor fi plătiți. Potrivit președintelui Organizaţia Oamenilor de Afaceri PDL Bucureşti, Irinel Cristu, acești consilieri onorifici vor avea rolul de interfaţă între mediul de afaceri din ţara respectivă şi mediul de afaceri din România.  De asemenea, William Brînză a afirmat că acei consilieri economici onorifici vor identifica potenţiali investitori care sa vină în România cu angajaţi români care se întorc, în acest fel, în ţară. William Brînză a apreciat că, în acest moment, numărul rezidenţilor români care au depăşit 12 luni de stat în străinătate (Europa, Canada, SUA şi Australia) este de aproximativ 3,6 milioane. Deputatil PDL a făcut această estimare corelând datele INS cu cele furnizate de institute similare din alte ţări cu comunităţi de români. Ambasadorul, șef suprem Președintele PDL Diaspora a mai anunțat că a înaintat o propunere prin care ambasadorii sau consulii României în străinătate să coordoneze toate celelalte misiuni, departamente sau servicii, chiar dacă reprezentanții acestora sunt numiți de alte ministere. Deputatul spune că s-ar realiza astfel o mai bună coordonare a acțiunilor românești de peste graniță. "Şeful misiunii diplomatice din străinătate trebuie să fie şeful tuturor reprezentanţilor ministerelor. Nu e normal să ai şapte voci în străinătate", a spus William Brînză. Deputatul a explicat că, în prezent, consilierul economic răspunde în fața ministrului Economiei, reprezentantul pe Turism în fața ministrului de resort și, ca rezultat, comunicarea și organizarea de acțiuni în străinătate au de suferit. "Toate acestea trebuie să se afle sub umbrela MAE. Nu este normal ca șeful de misiune să nu știe unde e consilierul economic sau reprezentantul pe turism", a declarat Brînză.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a confirmat că există dezbateri în Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Economiei pentru ca reprezentanţii statului român în afara ţării să fie subordonaţi direct ambasadorului sau consulului general, indiferent dacă aceştia sunt trimişi în ţara respectivă de Ministerul Economiei, Ministerul Turismului sau de alte instituţii.