De frica scumpirii prefigurate a gigacaloriei, după reducerea subvenţiilor, mulţi aleg încălzirea individuală.
Speriaţi de reducerea veniturilor, dar şi că la iarnă ar putea plăti o gigacalorie de două sau chiar de trei ori mai scumpă, oamenii au început să se debranşeze de la reţeaua de termoficare. Fenomenul este mai amplu în localităţile unde regiile de termoficare au probleme financiare mari.
Mulţi s-au îndreptat spre achiziţia unei centrale pe gaz, un motiv de bucurie pentru furnizorii de centrale termice de apartament, cărora le-au crescut deja vânzările în acest an.
Vara îşi fac sanie
„În ultimele două luni am înregistrat vânzări peste aşteptări la centrale murale pe gaz. Credem noi că acest fapt se datorează faptului că au loc foarte multe debranşări în Braşov şi Târgu- Mureş, unde regiile de termoficare sunt în prag de colaps”, ne-a declarat Adrian Bălşanu, director regional de vânzări al diviziei de Termotehnică în cadrul Robert Bosch SRL.
Potrivit acestuia, măsurile anunţate de guvern de reducere a veniturilor, plus eventuala tăiere a subvenţiilor la căldură, care va face ca în iarnă gigacaloria să fie mai scumpă, îi determină pe români să se gândească din timp cum se vor încălzi la iarnă. „A trebuit să sporim comenzile la fabrică. În ultimele zile, am vândut sute de centrale pe zi”, a adăugat reprezentantul Bosch.
„Avem creşteri de 37% în vânzări de la începutul anului. Lumea se pregăteşte de iarnă. Retragerea subvenţiilor la căldură va duce la scumpirea apei calde vara şi, iarna, a căldurii”, ne-a declarat Sever Scarlat, general manager Baxi România. El se aşteaptă la debranşări masive în primăvara anului viitor, şi mai ales în provincie.
„Am simţit o creştere pe piaţă, acolo unde sunt probleme cu regiile de termoficare. La Târgu-Mureş e o oarecare isterie a debranşărilor”, spune, la rândul său, Olimpiu Achim, directorul general al Viessmann România, care a înregistrat vânzări mai mari cu 30% în acest an.
O centrală murală pe gaze costă, de regulă, între 2.000 şi 3.000 de lei, în funcţie de marca aleasă şi de model. Centrala nu reprezintă însă nici jumătate din costurile totale ale instalaţiei, dacă optaţi pentru materiale de calitate.
De pildă, la un apartament de trei camere, sunt necesare cinci calorifere, care costă 350-400 lei/bucata, ne-a spus Mădălin Neacşu, administrator firma Bio Instal Grup. Alte materiale (ţevi, robinete, filtre etc.) costă circa 1.200 de lei, iar manopera, care implică şi montarea centralei, este taxată cu aproximativ 1.000 de lei.
Dacă adăugăm preţul unei centrale de 2.800 de lei, de pildă, costurile totale ajung, aşadar, la 7.000 de lei. Perioada de garanţie a centralei este, de regulă, de trei ani.
Neacşu a adăugat că materialele turceşti sau chinezeşti pot fi cu 30% mai ieftine, dar nu la fel de eficiente precum cele produse în UE (Spania, Germania, Italia etc.).
„La aceste materiale, randamentul poate fi mai mic şi cu 50%, din cauza calităţii slabe. Materialul unui calorifer produs în Turcia nu radiază căldura mai deloc”, spune Neacşu.
„Rabla” la centrale
Deşi se spune că o centrală cu condensare consumă cu până la 35% mai puţin gaz decât una clasică, această soluţie nu este foarte utilizată la noi, asta şi din cauza preţului mult mai mare.
Pentru cei care doresc o centrală nouă, Baxi are programul „Rabla” la centrale, prin care înlocuieşte orice model sau marcă de centrală termică pe gaz, electrică sau pe lemne (inclusiv sobe de teracotă) cu o centrală termică din gama companiei, cu prime de la 400 de lei, pentru modele mai ieftine, până la 750 de lei.
7.000 de lei este preţul la care poate ajunge un sistem individual de încălzire pe gaze la un apartament de trei camere
"A trebuit să sporim comenzile la fabrică. În ultimele zile, am vândut sute de centrale pe zi. Au loc foarte multe debranşări în Braşov şi Târgu-Mureş.“ ADRIAN BĂLŞANU, director în cadrul Robert Bosch SRL
SCUMPIRI
Preţul gazelor naturale este ţinut sub presiune maximă
Deocamdată, varianta cea mai la îndemână pentru cei care optează pentru sistemele individuale de încălzire este cea pe gaz, dat fiind că un kWh electric este mai scump acum.
Pe de altă parte, furnizorii de gaze naturale de pe piaţa locală fac presiuni foarte mari pentru majorarea preţului plătit de consumatorii finali, cerând scumpiri de minimum 15%. Ei susţin că nu le sunt recunoscute costurile.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a analizat cererile, dar nu a luat deocamdată nicio decizie. Potrivit unor surse din piaţă, nu este însă exclusă o scumpire de circa 5%, în această vară.
Aprecierea dolarului în raport cu leul agravează situaţia, dat fiind că gazele din import sunt achiziţionate în dolari. De asemenea, autorităţile sunt presate să nu mai controleze preţul gazelor din producţia internă, de două ori mai ieftine decât cele ruseşti.
Deşi nimeni nu o spune oficial, în circa doi-trei ani, preţul gazelor locale ar putea fi liberalizat total. Aşadar, trebuie luat în calcul şi acest aspect pe termen mediu, dacă nu vreţi să staţi cu centrala mai mult închisă, de frica facturilor astronomice la gaz.
COST. Gazele de la ruşi, mai scumpe din cauza leului slab FOTO: REUTERS