Pentru că multe din CET-urile din ţară au lacătul pe poartă, locuitorii din multe oraşe au trecut la încălzirea cu reșouri şi calorifere electrice
Pe fondul valului de frig care s-a abătut peste România în preajma Crăciunului 2016, consumul şi producţia de energie au atins un record al ultimilor 15 ani.
În 18, 19 şi 20 decembrie 2016, consumul şi producţia de energie electrică au atins un maxim al ultimilor 15 ani, potrivit datelor Transelectrica, cu vârfuri de 9.700 MWh la consum, respectiv 11.300 MWh la producţie, date similare celor din perioada comunistă. Atunci, consumul era reprezentant mai ales de industrie. Acum însă, datele de consum şi producţie sunt împărţite aproximativ egal între industrie şi gospodării, vârfurile fiind reprezentate de populaţie, care, frig fiind, au trecut masiv pe încălzire pe bază de reşou şi calorifer electric.
Oraşe fără căldură
Sigur, întrebarea care se pune este de ce românii, chiar şi de la oraşe, folosesc masiv reşoul. Răspunsul îl aflăm chiar de la directorul Dispecerului Energetic Naţional, Octavian Lohan: „A fost un record de cerere venită din consum. Nu au fost toate localităţile pregătite să alimenteze cu energie termică”, a explicat acesta.
În opinia sa, România a ajuns la un record de consum de energie electrică din cauză că în multe oraşe din ţară nu mai există termoficare centralizată. Lohan a dat ca exemplu recent cazul Turnu Severin, care nu are surse de termoficare. De asemenea, şi centrala de la Paroşeni, care alimentează termic toată Valea Jiului funcţionează doar la jumătate de capacitate. Şi la Galaţi, este aceeaşi problemă, ca şi la Alba –Iulia, Bistriţa, Târgu-Jiu, Zalău sau Hunedoara. Totodată, România a consumat luni şi în noaptea de luni spre marţi o cantitaterecord de gaze naturale.
Termocentralele pe cărbune, soluţia care ne scoate din impas
Dispozitivele electrice au un consum foarte ridicat, aducând facturi semnificativ mărite. În al doilea rând, şi cel mai important, foarte multe astfel de dispozitive funcţionând simultan pot duce la căderea reţelei. Avarii mai pot apărea şi în caz de viscol. În acest caz, oamenii, fără căldură în calorifere şi fără energie electrică, vor îngheţa pur şi simplu în case. „Nu sunt probleme deocamdată cu reţeaua. Într-adevăr am avut consumuri uriaşe, dar reţeaua duce, mai avem şi ceva rezerve de capacitate. Să vedem ce va fi pe la jumătatea lui ianuarie”, mai arată Lohan. Consumul mare din ţară a făcut să se pornească aproape toate grupurile termo disponibile în ţară, chiar şi cele care nu mai fuseseră folosite de mulţi ani.