În premieră, Finanțele vor lansa, pe data de 8 iunie, titluri de stat cu o valoare nominală de 1.000 de lei pe unitate, adresate populației. Dobânda va fi anunțată în câteva zile
Statul va emite, de la începutul săptămânii viitoare, bonduri pentru populație, în valoare totală de 100 de milioane de lei, cu maturitate de doi ani. Valoarea unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei. Vor exista două tranșe ale emisiunii – tranșa primară, ce va include acele subscrieri realizate de populație de minim un titlu și mai puțin de 50 de titluri și tranșa secundară, care va include subscrierile de peste 50 de titluri de stat. Timp de 11 zile, deci până pe 19 iunie, titlurile vor fi disponibile în cadrul sediilor băncilor: BCR, BRD, Raiffeisen Bank. De asemenea, vor putea fi cumpărate titluri de la sediile participanților eligibili, a căror listă poate fi consultată pe site-ul Bursei de Valori București - www.bvb.ro. După ce titlurile au fost subscrise, va urma stabilirea dobânzii finale, alocarea acestora și tranzacționarea la BVB.
Subscrierea
Cei care doresc să investească în titluri de stat le vor putea cumpăra de la sediile celor trei bănci menționate și de la sediile participanților eligibili. Achiziția se va putea face în numerar, direct de la ghișeul băncilor menționate sau prin ordin de plată sau transfer bancar.
Dobânda
Mâine, ar putea fi publicată dobânda pe care statul o oferă. Aceasta va avea o marjă de variere de plus/ minus 0,2 procente, a spus, ieri, Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei. „Cred că nu vor oferi peste ceea ce oferă băncile în prezent ca dobândă la depozite, probabil că aceasta nu se va situa peste proporția de 2%”, a comentat pentru EVZ Claudiu Cazacu, analist-șef XTB România.
Avantaje
Titlurile au o maturitate de doi ani. Rata dobânzii va putea fi încasată anual, la datele de 27 iunie 2016 și 26 iunie 2017. Pe 26 iunie 2017, adică la finalul celor doi ani, titularul va încasa de la stat și valoarea nominală a titlurilor pe care le deține - numărul de titluri, ori 1.000 de lei.
Titlurile de stat prezintă mai multe avantaje în raport cu depozitele bancare. Astfel, investitorul nu plătește impozit pentru dobânda câștigată, așa cum se întâmplă la depozite. Dacă titlul de stat este cumpărat inițial de la una dintre cele trei bănci care participă la emisiune, nu se va achita nici comision. De asemenea, dacă investitorul se decide să renunțe le titlul de stat înainte de scadența de doi ani, îl poate vinde pe piața secundară (bursă) primind dobânda acumulată până în acel moment. Însă valoarea nominală a titlului pe care o va încasa va fi, cel mai probabil, mai mică de 1.000 de lei, ceea ce este un dezavantaj.
Cum vinzi în avans
Pentru a vinde titlurile de stat înainte de scadența de doi ani, investitorul va trebui să își deschidă un cont de brokeraj la unul dintre intermediarii tranzacției (cele trei bănci menționate) sau la o casă de brokeraj. Pentru intermediere, societatea de brokeraj va percepe un comision de maximum 0,1% din valoarea vânzării.
Calendar
8 – 19 iunie - perioada de subscriere;
22 iunie - se stabilește rata dobânzii finale. Tot în această zi se face alocarea titlurilor. Astfel, dacă investitorii au subscris pentru mai multe titluri decât cele oferite de stat, atunci fiecare investitor va primi mai puține titluri decât a dorit să cumpere inițial;
23 iunie – data tranzacționării;
25 iunie – data decontării;
26 iunie - prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori