Românii, cei mai pesimişti din Europa

Încrederea românilor este, în continuare, cea mai scăzută din Europa, potrivit indicelui de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană. Cu toate acestea, românii sunt uşor mai încrezători faţă de anul trecut, arată studiul.

Indicele de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului a crescut, în primul trimestru al anului, faţă de media anului trecut, urcând de la -46 de la -54. Chiar şi comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, când acest indice se situa la -48, românii se dovedesc ceva mai încrezători la acest început de an, se arată într-un comunicat de presă al GfK România.

"Această uşoară revenire a optimismului cred că are la bază creşterea salariilor în sectorul public cu 15%, dar şi declaraţiile autorităţilor privind iminenta ieşire a ţării din criză. Pe de altă parte, probabil că este şi un semn că românii au obosit să fie campionii pesimismului şi privesc din ce în ce mai mult partea plină a paharului. În ţările dezvoltate din Europa se văd deja primele semne de revenire a economiei, ceea ce ne dă speranţa că în viitorul nu foarte îndepărtat vom simţi şi noi aceste îmbunătăţiri", declară Andi Dumitrescu, directorul general al GfK România.

Stăm mai prost cu banii În prezent, românii declară că stau destul de prost cu banii. În medie, 67% dintre români susţin că situaţia lor financiară a fost mai rea, în primele trei luni ale acestui an decât cu un an în urmă. Nivelul pesimismului a rămas relativ stabil faţă de media anului 2010.

Vestea bună este că românii se arată mult mai încrezători în viitor. Doar 43% dintre ei declară că se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se înrăutăţească în următorul an, comparativ cu peste jumătate dintre ei care spuneau acelaşi lucru în 2010.

15% speră ca situaţia lor chiar să se îmbunătăţească în următorul an, iar 36% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent. Procentele sunt comparabile cu situaţia din primele trei luni ale anului trecut, când încă nu se arătaseră cele mai negre efecte ale crizei.

Un sfert dintre români au datorii Aproape 84% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari, numai 56% dintre ei declarându-se pesimişti.

Peste jumătate dintre români (56%) admit că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile curente, în vreme ce un sfert spun că au datorii, procent care rămâne unul record pentru ultimii ani.

Încrederea în stabilitatea locurilor de muncă s-a mai îmbunătăţit şi a ajuns la cele mai ridicate cote de la debutul crizei. 73% estimează că rata somajului va creşte, în timp ce aproape 7% anticipează chiar o scădere.

Ne aşteptăm la scumpiri record Opiniile privind inflaţia, atât pentru anul care a trecut, cât şi pentru următorul sunt dintre cele mai negative din ultimii zece ani. 93% dintre români observau în luna martie că preţurile au crescut în ultimele 12 luni, în vreme ce opt din 10 români se aşteaptă ca acelaşi lucru să se întâmple şi în 2011.

Perioada actuală nu este favorabilă nici economisirii şi nici investiţiilor majore. Mai bine de opt din 10 români spun că nu intenţionează să pună bani deoparte în următorul an, situaţie care nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu media anului 2010.

Cu toate acestea, datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că, din septembrie 2008 şi până în prezent, economiile românilor plasate în depozite bancare au crescut de aproape două ori.

Mai mult de două treimi dintre repondenţi consideră că nu este deloc un moment bun pentru investiţii.