Un studiu făcut în 9 state, cele mai multe din estul Europei, arată că românii sunt în top la întrebarea "Câte acte sexuale aţi avut în ultima lună?"
Românii se declară cei mai activi sexual din nouă state din zona estică a Europei. Astfel, potrivit unui studiu realizat în nouă ţări (România, Cehia, Ungaria, Israel, Polonia, Rusia, Slovacia, Turcia şi Ucraina), România se plasează pe primul loc la bărbaţi în ceea ce priveşte frecvenţa actelor sexuale în ultima lună, cu 12,4 acte sexuale, şi pe locul doi la femei, cu 11 pe lună (pe locul 1 sunt rusoaicele cu 13 acte sexuale/lună).
"Numărul mare al actelor sexuale nu garantează însă calitatea acestora", ţine să precizeze medicul John Dean, specialist în probleme legate de viaţa sexuală, din Marea Britanie.
- Studiul regional a fost efectuat de Pfizer pe un eşantion de 3.780 de persoane şi a fost realizat în perioada iunie-august 2010.
Chestionare on-line pentru persoane între 40 şi 59 de ani
În România au fost chestionate on-line 402 persoane, jumătate femei, jumătate bărbaţi, cu vârste între 40 şi 59 de ani.
"Eşantionul nu este reprezentativ, iar studiul nu este un etalon pentru că persoanele chestionate sunt active sexual şi nu au fost luate în calcul şi persoanele cu disfuncţii sexuale. Nu există un studiu epidemiologic al disfuncţiei erectile. Această cercetare e însă utilă ca punct de referinţă pentru studiile viitoare", a declarat coordonatorul Departamentul de Medicina Sexualităţii la Clinica de Endocrinologie Cluj, Coca Vasile, cu ocazia prezentării concluziilor studiului.
Medicii ţin să precizeze că disfuncţia erectilă reprezintă o problemă de sănătate la nivel naţional, la fel ca diabetul şi infarctul. "Nu trebuie discutat doar cu bărbatul, ci şi cu partenera lui. Viaţa sexuală este un parametru de sănătate şi «trădează » boli cardiace sau metabolice. Chiar dacă sexul este esenţial într-o relaţie, nu e totul, însă cei care au o viaţă sexuală mai bună sunt mai mulţumiţi în viaţa de zi cu zi, sunt mai sociabili, mai ambiţioşi", afirmă prof. dr. Petrişor Geavlete, şeful secţiei de urologie de la Spitalul "Sf. Ioan" din Bucureşti.
În ceea ce priveşte numărul "ideal" de acte sexuale, medicul John Dean spune că "nu există un plafon. Există studii pe această temă, însă s-a demonstrat că ţine strict de cuplu, fiecare cuplu are propriile limite".
Sexul, important şi pentru cei de peste 60 de ani
Concluziile cercetării realizate în cele 9 state mai arată că deşi atât femeile, cât şi bărbaţii acordă o foarte mare importanţă actului sexual, mai puţin de jumătate sunt mulţumiţi din acest punct de vedere: 64% dintre femei se declară neîmplinite sexual, faţă de 58% dintre bărbaţi.
Cu toate că percepţia în ceea ce priveşte importanţa sexului scade pe măsură ce femeile şi bărbaţii îmbătrânesc, sexul este încă perceput ca foarte important de cei de peste 60 de ani.
STUDIU
Viaţa sexuală în cifre
- Bărbaţi cu erecţie sub normal: Slovenia 51%, România 38%, Ungaria 19%;
- Conştientizarea disfuncţiilor sexuale. Bărbaţi: Ucraina 75%, România 70%, Turcia şi Israel 45%. Femei: 84%, România 60% Polonia 49%;
- Frecvenţă acte sexuale/ultima lună. Bărbaţi: România 12,4, Turcia 7,8 ultimul loc. Femei: România, locul 2 cu 11/lună, după Rusia cu 13 în ultima lună;
- Frecvenţă acte sexuale/ultima lună, după 60 de ani: Bărbaţi, 9/ pe luna în Ungaria, Femei: Rusia 11 pe lună.