Românii care au păstrat această bancnotă pot face bani buni din vânzarea ei. A ajuns la mare căutare

Sursă: arhiva EVZ

Bancnota de 2.000 de lei, ce a fost emisă în anul 1999, cu ocazia eclipsei de Soare, a ajuns să fie extrem de valoroasă, iar colecționarii pun la bătaie bani buni.

O bancnotă care a făcut istorie în România și care a ieșit din circulație între timp a ajuns să fie extrem de prețuită de colecționari. În anul 1999, marcat de eclipsa de Soare, Banca Națională a României (BNR) a emis o bancnotă în valoare de 2.000 de lei, care să marcheze acel moment.

Bancnota de 2.000 de lei, din 1999, a ajuns foarte valoroasă

Pe internet, o astfel de bancnotă ajunge să coste și 1.000 de lei. Ea a rămas în istorie și pentru că este prima ce a fost emisă în România, fiind confecționată de polimeri. Interesant este că, la acea vreme, în nicio țară din Europa nu se găsea un astfel de model din polimeri. Au fost pe piața monetară pentru scurt timp, apoi au fost retrase. Dar, din câte se pare, cele mai prețuite astfel de bancnote sunt cele care au seria 001 A, conform wowbiz.ro.

Conform sursei citate, acestea ar fi valorat, în 2017, chiar și 4.000 de lei. La data de 2 august 1999, pentru comemorarea eclipsei totale de Soare din 11 august 1999 , Banca Națională a României a emis o bancnotă din polimeri cu valoarea nominală de 2.000 de lei.

În 1999, Banca Națională a României a emis, de asemenea, și o monedă de circulație, cu valoarea nominală de 500 de lei, pentru comemorarea evenimentului astronomic al anului, Eclipsa totală de Soare din 1999.

Cum a decurs eclipsa care a putut fi observată și în România

Zona de umbră a eclipsei totale de soare din 11 august 1999 a traversat emisfera estică, iar umbra lunii, a fost vizibilă mai întâi în Oceanul Atlantic, a traversat sudul Angliei, Europa Centrală, Orientul Mijlociu şi India, unde s-a pierdut în Golful Bengal, odată cu apusul soarelui.

Cronologic, eclipsa a început în Oceanul Atlantic, la ora 9:30:57 (GMT), la 11 august 1999 şi a putut fi observată pe coasta de sud-vest a Angliei, la ora 10:11 (GMT). La 10:35, a fost vizibilă de la 20 de km de Munchen, a trecut apoi pe lângă Viena, a parcurs Ungaria şi apoi a ajuns în România, pe care a traversat-o pe direcţia Timişoara-Petroşani-Râmnicu Vâlcea-Bucureşti-Mangalia. După ce a traversat Marea Neagră şi zone mai puţin populate din Turcia, Iran, Pakistan, India, fenomenul a fost observat, în final, în Golful Bengal, la ora 12:36 (GMT).