Revista Capital a numărat taxele, impozitele şi contribuţiile de orice fel, pe care o firmă sau o persoană fizică trebuie să le plătească în România. În total, s-au numărat 306 dări.
Taxele inventariate de Capital se referă la birouri obligatorii pentru desfăşurarea unei activităţi economice, fie că este vorba de impozitele "populare", de care nu scapă nimeni, fie de aberaţii, precum taxa pentru primirea unui dosar sau aşa-numitul timbru pe cal.
Care este utilitatea celor 300 de dări plătite statului este destul de greu de spus, dat fiind că peste 80% din încasările statului provin din TVA, contribuţiile pe salariu, impozitele pe profit şi venit şi accize. Cel mai plauzibil răspuns ester că acestea asigură plata salariilor funcţionarilor din diferite instituţii de stat. Parafiscalitatea este însă responsabilă şi de locul fruntaş ocupat de România la capitolul birocraţie.
Dintre cele 306 taxe şi impozite numărate de Capital, "cele mai populare", adică cele de care nu scapă nimeni, sunt dările calculate asupra veniturilor şi propietăţilor. Pe lista bunurilor pe care autorităţile impun taxe se află casele, terenurile, maşinile, luntriile, scuterele. Dar şi fântâna din curte se impozitează, autorităţile locale având dreptul să ceară taxe pentru autorizarea activităţilor de foraj.
Pentru mai multe informaţii, citiţi ediţia de joi a revistei Capital.