Românii calificaţi migrează spre ţările occidentale

Solicitările muncitorilor instruiţi pentru locuri de muncă în ţări occidentale precum Marea Britanie sau Statele Unite vor crea inegalităţi şi zone defavorizate în regiunile care furnizează aceşti muncitori, printre care şi români, scrie „The Times“ în ediţia electronică.

Milioane de est-europeni au emigrat în ultimii ani spre Occident, iar această situaţie a condus la limitarea dezvoltării economice a ţărilor lor.

Specialiştii în domeniu susţin însă că este vorba în special de muncitorii calificaţi, dar autorităţile din statele care au pierdut deja foarte mulţi muncitori susţin că au plecat şi cei neinstruiţi. „Locuri precum România pot deveni Alabama Europei. Oamenii se mută spre zone în care deja există activitate intensă. Populaţia va scădea, talentele vor fi mai rare, iar aceasta este o consecinţă a integrării economice“, a declarat Gilles Saint- Paul, profesor de economie la Universitatea din Toulouse. În plus, analiştii susţin că veniturile muncitorilor calificaţi rămaşi în ţările natale cresc, iar cele ale muncitorilor necalificaţi scad din cauza diminuării activităţilor economice. Unele ţări din Europa s-au confruntat deja cu acest fenomen.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane au părăsit Polonia după aderarea la UE în 2004, iar Lituania a pierdut 350.000 de persoane, zece la sută din populaţie.

Lituania a încercat să acopere golul prin încurajarea unor investitori străini să-şi deschidă puncte de activitate în această ţară.

Potenţialul impact negativ pe care migraţia masivă îl poate avea în ţările situate în vecinătatea Europei Occidentale a fost dezbătut în cadrul Summitului Economic de la München.