Românii bolnavi de Covid-19 vor primi un tratament revoluționar

200407-N-DA693-2024 LOS ANGELES (April 7, 2020) Hospitalman Luis Librando, from Murrieta, Calif., prepares to take a patient’s temperature aboard the hospital ship USNS Mercy (T-AH 19), April 7, 2020. Mercy deployed in support of the nation's COVID-19 response efforts, and will serve as a referral hospital for non-COVID-19 patients currently admitted to shore-based hospitals. This allows shore base hospitals to focus their efforts on COVID-19 cases. One of the Department of Defense's missions is Defense Support of Civil Authorities. DoD is supporting the Federal Emergency Management Agency, the lead federal agency, as well as state, local and public health authorities in helping protect the health and safety of the American people. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Jake Greenberg/Released)

România va folosi noi tratamente pentru bolnavii de Covid-19 aflați în stare gravă, Anunțul a fost făcut la Antena 3 de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. E vorba despre terapia cu plasmă hiperimună, un tratament care pare să aibă succes în cazurile grave ale bolii.

”Suntem pe cale să introducem o terapie performantă, dată recent, acea terapie cu plasmă hiperimună. Asta înseamnă că de la pacienții care s-au vindecat de infecția cu coronavirus se recoltează plasmă  care conține o concentrație ridicată de anticorpi anti-covid și aceasta e trecută printr-un proces de plasmafereză.

Se injectează, se tratează cu această plasmă pacienții severi, aflați în terapie intensivă. Am primit o donație de patru aparate de plasmafereză pentru așa ceva. Este nevoie, de asemenea, de verificarea acestei plasme, pentru a vedea dacă aceasta conține și alți viruși.

E o chestiune de zile. Presupun că după Paște vom intra cât mai repede.”, a spus Horațiu Moldovan.

Pe 3 aprilie,  un comunicat al Ministerul Sănătății anunța  semnarea unui protocol de donație cu o firmă  de aparatură medicală pentru trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației a fost de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile).

Terapie cu plasmă hiperimună se bazează pe ideea, clasică în medicină, că plasma persoanelor vindecate de COVID-19 conține anticorpi care i-ar putea ajuta şi pe alţi pacienți să lupte cu virusul. E un fel de vaccin despre care mulți susțin că funcționează în multe cazuri.

Israelul, care are una dintre cele mai mici rate ale letalității din lume (raportul dintre numărul de bolnavi și numărul de decese), și SUA au început deja tratamentul cu plasmă. Și în Germania, Italia, Olanda şi Franţa există interes  pentru acest tratament cu plasmă.