Câțiva români au înființat o organizație bine pusă la punct pentru escrocherii și înșelătorii în Spania
Poliția Națională a arestat la Valencia trei persoane de origine română, cu vârsta între 31 și 39 de ani, acuzați că au făcut escrocherii de peste trei milioane de euro cu chirii inexistente, informează ziarulromanesc.es.
Organizația a deschis 125 de conturi bancare, folosind 20 de identități false, conturi în care au fost plătiți peste trei milioane de euro, de la 1.500 de persoane afectate.
Au fost puse sub sechestru un registru de casă, 78 de telefoane false, un computer, 11.600 de euro și diverse documente și s-au blocat fonduri, în diverse conturi, pentru o valoare de 51.000 de euro. Toate aceste în cadrul aceleiași operațiuni.
Anchetele au început în luna mai, când agenții au aflat de neregulile sesizate de o bancă în mai multe conturi ale unei persoane.
În timpul investigațiilor, anchtatorii a aflat că persoana care a deschis conturile folosea identități false și a primit numeroase transferuri frauduloase, atât la nivel național, cât și internațional, aparent din închirieri de vacanță.
Agenții au detectat și prezența mai multor persoane implicate în aceste înșelătorii în masă, care se ocupau cu retragerea banilor de la bancomate și publicarea de anunțuri pe diferite platforme de închiriere, copiind fotografii și publicându-le cu alte referințe.
Poliția a mai descoperit că acele conturi au fost deschise în sudul provinciei Valencia, două persoane fiind arestate în timp ce încercau să deschidă un cont bancar în Gandia. Ulterior, a fost detectată prezența unui alt membru al grupării în Valencia, însărcinat cu efectuarea retragerilor la bancomate, motiv pentru care a fost arestat.
De asemenea, s-a făcut o înregistrare la o adresă din Oliva, unde au fost descoperite 78 de telefoane mobile false, vândute pe internet ca autentice, precum și 11.600 de euro, un computer și diverse documente.
Modul de operare constă în faptul că, odată ce persoanele interesate de chirie pentru vacanță contactează presupușii proprietari, aceștia le trimiteau link-uri simulând pagini web reale și, odată ce victima este convinsă, i se oferă un număr de cont pentru a face plata chiriei lunare plus depozitul. Când primeau banii, ei întrerup orice fel de contact cu acestea.
Pentru a efectua aceste escrocherii, se foloseau de complici care, după primirea transferurilor de închiriere de vacanță, retrag ulterior sumele sau oferă unei alte componente a organizației un card bancar și un pin pentru extragerea banilor. Aceste persoane, în schimbul unei sume de bani și folosind documentație falsă, sunt responsabile de deschiderea a numeroase conturi bancare pentru a primi transferuri de la victime.
Cercetările continuă pentru clarificarea totală a faptelor, precum și posibilitatea apariției de noi victime.