Românii au primit salarii mai mari cu 1 leu în septembrie

Câştigul salarial mediu nominal brut s-a ridicat la 1.846 de lei în luna septembrie, valoarea egală cu cea consemnată în august 2010. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut însă cu un leu, până la 1.340 de lei.

Cele mai mari salarii medii nete au s-au înregistrat în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor natural, respective 4.022 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (787 lei), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Angajaţii din anumite sectoare, cum ar fi extracţia petrolului, industria farmaceutică sau fabricarea produselor din tutun, au primit salarii mai mari în luna septembrie, comparativ cu luna august.

Cu cât au crescut salariile în luna septembrie faţă de august 2010:

  • cu 38,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între 13% şi 20% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 6% şi 7% în telecomunicaţii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 3% şi 5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun.

Criza a redus salariile în sectoare ca extracţia cărbunelui superior şi inferior, cinematografie, asigurări şi pensii private.

Cu cât au scăzut salariile în septembrie comparative cu august:

  • cu 11,6% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
  • între 5% şi 8% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrÇŽri audio şi activităţi de editare muzicalÇŽ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;
  • între 3% şi 4% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), alte activităţi extractive, activităţi de editare.

Indicele câştigului salarial real pentru luna septembrie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,5%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 112,7%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna august 2010.