Românii au de ales între talent şi "talente"

Cea de-a treia ediţie a înregistrat un nou record de audienţă şi a adus în faţa publicului încă o voce specială.

Dentistul patiser cu voce de tenor

Fiecare ediţie de la "Românii au talent" ne dovedeşte că acest popor nu duce lipsă de simţ artistic. Printre cei mai apreciaţi în emisiunea de vineri seară s-a aflat timişoreanul Alin Stăniş, care a uimit cu o voce puternică de tenor interpretând aria "Nessun Dorma", din opera "Turandot", de Giacomo Puccini.

În vârstă de 39 de ani, Alin este licenţiat în Stomatologie, facultate făcută la sfatul tatălui şi pe care nu a practicat-o niciodată, şi este administrator de patiserie. "Am venit la concursul «Românii au talent» din mai multe motive: primul ar fi din curiozitate, al doilea că poate cineva îmi va aprecia talentul, apoi să aduc puţină bucurie şi fericire fie şi numai pentru câteva clipe în sufletele românilor, azi atât de greu încercaţi de nevoi şi diverse necazuri prin care trec. Dacă voi câştiga, voi alina suferinţele unor oameni necăjiţi, mă gândesc în primul rând la copiii suferinzi de cancer", a spus Alin.

Tânărul a crescut cu muzică clasică. Bunicul lui din partea tatălui era pompier la Opera Română din Timişoara şi obişnuia să îl ia cu el. Băiatului îi plăcea să se joace cu decorurile şi se urca tot timpul pe un cal alb care se afla acolo, iar seara urmărea din culise spectacolele. Aşa şi-a format gustul muzical şi dragostea pentru operă şi operetă. "Părinţii mei s-au despărţit când aveam 12 ani. La tribunal am fost întrebat cu cine vreau să rămân şi am spus că vreau cu tata. Am rămas cu tata, dar am fost crescut de bunicii paterni. Cu mama nu am ţinut legătura decât foarte târziu, după moartea tatălui, am reînnodat legătura", povesteşte Alin.

După terminarea liceului, bunicul lui ar fi dorit ca băiatul să urmeze Teologia sau să devină cântăreţ de operă, dar tatăl a pus piciorul în prag şi a zis: "Trebuie să studiezi medicina!". Nu avea încredere că tânărul va putea să trăiască din muzică.

Abia după moartea tatălui, în urmă cu 11 ani, bărbatul s-a reîntors la muzica de operă. "Când am rămas numai cu bunica, mam gândit să-mi urmez visul de a cânta muzică clasică şi m-am îndreptat puţin spre studiul vocii, pentru că ştiam că fără studiu nu voi putea face performanţă".

A lucrat cu soprana Marieta Grebenişan, fostă prim-solistă a Operei din Timişoara, dar şi ca autodidact ascultând sute de ore de imprimări cu mari solişti. "Uşile Operei din Timişoara miau fost însă mereu închise pe motive că nu cunosc destulă muzică să satisfac cerinţele celor care într-o instituţie de cultură ca aceasta hotărăsc destinul şi cariera unor oameni. Nu am avut niciodată vreo reprezentaţie pe vreo scenă de operă, doar scurte apa riţii de muzică populară", a mai spus Alin.

A renunţat la şcoală pentru a cânta

Poate cea mai emoţionantă poveste de până acum este cea a lui Adrian Cristian Ţuţu din Focşani.

Băiatul de 19 de ani şi-a pierdut tatăl pe când avea 5 ani, iar mama - la vârsta de 9 ani.

Tânărul a venit la "Românii au talent" cu o piesă compusă de el special pentru acest show, cu mesajul: "E evident, românii au talent".

Iar talentul lui Adrian este de a cânta şi dansa. Deşi putea să stea cu bunica lui, băiatul a renunţat la şcoală şi se întreţine singur doar ca să fie lăsat să cânte.

CONCURENŢI

Mulţi veniţi, doar 12 aleşi

Şi în cea de-a treia ediţie a emisiunii, difuzată la Pro TV vineri, de la ora 20.30, în faţa telespectatorilor au evoluat talente din cele mai diverse. Cu voci extraordinare, numerele de circ, contorsionism sau beatbox, dar şi cu unele evoluţii penibile, concurenţii s-au străduit să obţină "DA"-ul din partea juriului.

Printre cei care au trecut în etapa următoare se numără Marius Ioniţă din Dâmboviţa, 42 de ani, un şofer profesionist pasionat de step şi percuţie, Orlando Oprescu, artist de circ, cu un număr de echilibristică, sau Ioana Roxana Rotar, de 13 ani, care a prezentat un număr de contorsionism. În următoarea etapă au trecut şi botoşăneanul Agache Cosmin Cristian, de 14 ani, pasionat de beatbox, care s-a pregătit urmărind filmuleţe pe internet. Aplauze au obţinut şi trupa de dans "Clevers", dar şi Ana Maria Sandu, o saxofonistă din Piatra-Neamţ.

Despre ce l-a determinat pe juriu să-i aleagă pe aceşti concurenţi, dar şi despre şansele lor în etapele următoare a vorbit Mona Segall, producător general al emisiunii. "«Românii au talent» este un show de divertisment, un show în care accentul este pus pe talent, dar şi pe capacitatea de a face spectacol.

Numerele alese pentru a face parte din acest concurs au în comun faptul că reuşesc să surprindă publicul, să stârnească reacţii de tot felul ale acestuia. Acest show este o şansă nu doar din punct de vedere material, premiul fiind de 120.000 de euro, ci este şi o rampă de lansare pentru cei care vor să facă parte din lumea showbizului, să devină vedete.

În plus, a fost pentru mulţi participanţi posibilitatea de a-şi împlini un vis: nu au venit aici pentru a câştiga, ci pentru a simţi emoţiile unei scene veritabile şi vibraţia unui public de sute de oameni care stau cu ochii aţintiţi asupra lor.

Prima etapă, cea a ediţiilor înregistrate, este o introducere a telespectatorilor în acest show, o prezentare a românilor care au venit la acest concurs. Definiţia de talent va fi dată chiar de public, el fiind cel care alege atât finaliştii, cât şi pe marele câştigător. În finală, publicul va avea de ales între 12 participanţi, el fiind cel care va valida adevăratul talent şi marele câştigător".

IOANA ROXANA ROTAR. Fata a fost diagnosticată la naştere cu deplasare de bazin AUDIENŢE

5 milioane de telespectatori s-au uitat vineri la emisiune

Audienţa show-ului "Românii au talent" nu încetează să uimească. După ce a obţinut record după record, cea de-a a treia ediţie a emisiunii înregistrează şi recordul absolut de audienţă de când a fost introdus sistemul de măsurare cu people-meter în România, devenind cea mai urmărită emisiune de divertisment la nivel de market-share din 2001.

Difuzata vineri, 4 martie, la Pro TV de la ora 20.30, a treia ediţie a înregistrat audienţe mai mari decât primele două, adunând peste 5 milioane de telespectatori din toată ţara în minutul de aur.

Audienţa medie înregistrată vineri seara de show, în intervalul 20.29-22.41, a fost pe publicul comercial din mediul urban de 21,2 puncte de rating şi 54,1% cota de piaţă, de aprope 7 ori mai mare decât audienţa medie înregistrată de Antena 1, care atingea 3,3 puncte de rating şi 8,3% cotă de piaţă.

Şi la nivelul publicului din mediul urban, Pro TV înregistrează 20,9 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 42,8%, iar Antena 1, 4,3 puncte de rating şi 8,9% cotă de piaţă. "Românii au talent" a fost lider de audienţă şi în reluare, adunând în minutul de aur peste 2,5 milioane de telespectatori din toată România

Site-ul Pro TV, în top 5

Conform datelor SATI, sâmbătă 5 martie, site-ul www.protv.ro a înregistrat un nou record de trafic, cu o cifră de 213.435 de vizitatori unici şi 2.257.734 de afişări. Cea de-a treia ediţie a show-ului "Românii au talent" a plasat din nou site-ul în top 5 cele mai vizualizate site-uri din on-line-ul românesc.

În topul celor mai vizualizate prestaţii se află Alin Stăniş, cu 298.792 de vizualizări, urmat de Adrian Ţuţu, cu 281.446 vizualizări, şi Cosmin Agache, cu 179.605 vizualizări.