Anunțul Fiscului că se va organiza o loterie cu câștiguri ce pot aduce câteva mii de lei a prins la unii români care încep să ceară bon mai des magazinelor.
O ancheta realizata de EVZ în zona Pipera din Capitala, în rândul micilor buticari, arata ca românii au început sa ceara mai des bonul fiscal, dar nu i de la chiocurile în mod tradiional evazioniste. Prima oprire a fost un magazin de fructe. Înaintea noastra, un client cumpara doua mandarine, dar vânzatoarea nu da bon. Îl întrebam de ce nu cere, ne spune ca este grabit i nu are ce face cu hârtia. A auzit de loteria bonurilor? Da, ceva vag, dar nu este interesat. Ne îndreptam spre chioc. Cer clienii mai multe bonuri în ultimul timp?, întrebam vânzatoarea „Sinceră să fiu, cine ia de 10-20 de lei, nici nu se uită la bon. Ăia care cumpără de unul - doi lei cer. Se vede că nu sunt oameni cu serviciu, se gândesc că pot câștiga ceva la loterie”, ne spune vânzatoarea, care completeaza ca nu are „nicio parere despre loterie”. „Știți că, dacă nu dați bon, clientul poate pleca cu marfa neplătită?”, o întrebăm. „Nu se poate, că eu întâi iau banii și apoi dau fructele”, ne spune. Normal, guvernanții cum de nu s-or fi gândit la asta.
Vis-a-vis de magazin este staie de taxi-uri. Un ofer accepta sa stea de vorba cu noi. Cum se circula cu aparatul pornit, bonul iese automat. Este ora trei și din aparat atârnă deja un metru de hârtie – bonurile neridicate de clienți. „Singurii care îmi cer bon sunt cei care decontează la serviciu”, ne spune oferul.
„Loteria e o prostie”
Urmatoarea oprire, un magazin de la metrou. Intram în vorba cu vânzatoarele, în timp ce trei clieni cumpara igari. Numai unul primete bon. Au început clienii sa ceara bon, au auzit de loteria bonurilor?, întrebam vânzatoarele. „Da. Am avut și azi un bătrânel care a cerut și ne-a întrebat și dacă mai avem lăsate de alții. Înainte le vedeați aruncate pe jos”, ne spune una dintre ele. „Loteria e o prostie. Nu la noi e evaziune, sa se duca la aia mai mari”, se plânge. Oricum, când vin în inspecie, agenii „îi cer i pe ma-ta i pe tactu. Vine i spune: uite, salamul de acolo, nu l-ai așezat unde trebuie, dar când pleacă, îl auzi: ia dă și salamul”.
„Dau aceleași trei bonuri în fiecare zi”
Daca ar fi sa numii doua magazine care nu v-au dat niciodata bon, sigur va vine în minte un chioc de ziare i o florarie. Si Pipera are chiocurile ei. Ne îndreptam spre doamna de la ziare. „Va cer clienii bon?”. „Sincer, sunt aceiași trei inși, în fiecare zi. Vă și spun: unul ia Evenimentul Zilei, altul Adevărul, altul ia Evenimentul, Adevărul și România liberă, și îmi cer bon fiindcă decontează. La restul, ramân cu mâna întinsa. Am i casa de marcat care merge greu...”, spune femeia. Într- adevar, ne arata ce iese din casa: câiva centimetri de bonuri neridicate – total vânzari, 28 de milioane de lei vechi.
La floraria de lânga, bonurile nu sunt o obinuina. „Lumea nu prea cere bonuri, dar noi mai dam”, se da în fapt un barbat care sta în faa chiocului. Iese din butic vânzatoarea, cu detalii: „Dau bon dacă plătește cu cardul!”. „Bine, și cu cash”, se razgândete ea. Au auzit de loterie, dar nu le-a lasat nicio impresie - afacerea nu e influenata în vreun fel. Cert este ca la florarie clienii continua sa nu ceara bon. S-au învaat ca florariile nu dau, pur i simplu.
„Nu știu multe despre loterie”
Unii români pastreaza bonurile, care însa, de cele mai multe ori, ajung în primul cos de gunoi. Puini au auzit ca trebuie pastrate toate bonurile, începând cu febraurie, pentru extragerea din aprilie. „Eu păstrez bonul până la ieșirea din magazin, pentru verificare, după îl arunc. Știu de loterie, dar e foarte greu să câștigi pe sume mici. Nu știu câți oameni pot avea, lunar, sume de peste 600 de lei pe bon”, spune o doamna care tocmai iesise dintr-un supermarket. În realitate, la loterie exista posibilitatea de a câstiga chiar si cu un bon cu valoarea unui singur leu. Un alt client, ne spune ca ajunge sa pastreze foarte multe bonuri fara sa îsi dea seama. „De loterie nu stiu foarte multe. Le strâng involuntar si le arunc la o perioada. Nu stii de unde sare iepurele, asa ca o sa le pastrez de acum”.
Cum participi
Pentru a participa la extragerile lunare, trebuie să păstrați bonurile fiscale cu valori între 1 și 999 de lei, din luna anterioară. La extragere se decide ziua calendaristică câștigătoare și suma cumpărăturilor care trebuie să fie afișată pe bon. La extragerile ocazionale, cum este cea din aprilie, pot fi valabile bonurile strânse cu două luni înainte. Dacă bonul îndeplinește condițiile, câștigătorul se va prezenta la orice sediu ANAF cu bonul fiscal și copia de buletin, în maxim 30 de zile de la extragere.