Românii așteaptă medicamente noi de cinci ori mai mult decât țările din Vest, iar pentru a fi acceptat la compensare, un medicament inovativ trebuie să fie compensat de cel puțin un an în alte trei state ale Uniunii Europene.
Conform unui studiu realizat de EFPIA-„Patient W.A.I.T.” , referitor la perioada de așteptare pentru medicamentele de ultimă generație, în 16 țări din UE, din momentul aprobării unui medicament și momentul în care acesta poate fi prescris ca medicament compensat, se scurg între 88-392 de zile. Cu excepția Marii Britanii și Germaniei, unde pacienții au acces la medicamente imediat ce au fost aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Belgienii așteaptă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88. Tratamentele de ultimă generație nu doar trateză afecțiunea, dar și grăbesc vindecarea. „În România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din anul 2008, atunci când s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA. Aceast lucru înseamnă peste 1000 de zile de la ultima actualizare și un decalaj foarte mare între nevoile pacienților și tratamentele disponibile pe piață”, a menționat Cristian Luțan, Director de Comunicare ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente).
110 molecule și terapii noi așteaptă hotărârea guvernului să fie compensate În România, procesul de actualizare a listei de compensate respectă Directiva de transparență 89/105/CE, implementată prin ordinul Ministerului Sănătății nr. 318/2008. Comisia de transparență și comisiile de specialitate analizează fiecare moleculă în parte. Pentru a fi acceptat la compensare, un medicament inovativ trebuie să fie compensat de cel puțin un an în alte trei state UE și să facă dovada că este mai eficient, mai bine tolerat sau mai ieftin decat un tratament existent pe piață la acel moment. În prezent, există aproximativ 110 molecule și terapii noi care așteaptă hotărârea guvernului pentru a fi introduse în lista de compensate.