Circa 600 de români au mers la clinici din Turcia pentru tratamente mai sofisticate, dar şi pentru investigaţii de rutină. Cele mai cerute terapii sunt cele pentru cancer.
Condiţiile din ce în ce mai dificile din spitalele româneşti, precum şi şansele scăzute de recuperare cauzate de lipsa aparaturii performante împing românii să se trateze în alte ţări. O nouă tendinţă se remarcă în ultimii ani: se aleg clinici din Turcia. "În ultimii doi ani am primit în jur de 600 de pacienţi români care au venit în Turcia atât pentru tratamente mai complicate, cât şi pentru investigaţii. 50% dintre ei au venit pentru secţia de oncologie (pentru adulţi, dar şi copii), iar restul pentru ginecologie şi ortopedie, medicină sportivă", afirmă Anna Herkmen, reprezentant Acibadem HealthCare Group din Turcia.
"Medicii români m-au îndrumat în Turcia"
Printre românii care au apelat la serviciile medicale ale clinicilor din Turcia se numără şi un bărbat care suferă de cancer de prostată, care a început tratamentul în ţară, unde i s-a oprit activitatea tumorii, însă nu a fost "omorâtă". "Am fost dignosticat în ţară şi am început tratamentul acolo, însă rezultatele nu au fost favorabile. În urma analizelor post-tratament, medicii români m-au îndrumat către Turcia, la Acibadem. La 2-3 zile de la trimiterea unui dosar medical am primit răspuns şi am acceptat varianta lor de tratament", povesteşte bărbatul. Costurile unui astfel de tratament sunt destul de ridicate. În cazul acestui pacient a fost vorba despre 30.000 de euro pentru o perioadă de opt săptămâni. La aceşti bani se adaugă însă şi cei pentru transport şi cazare, pentru că tratamentul nu necesită spitalizare.
Specialişti de la spitalele turceşti susţin că aparatele pe care le folosesc au competenţe astfel încât tumora să fie omorâtă, iar ţesutul care o înconjoară să fie păstrat sănătos. "Primul avantaj al aparatelor (IMRT- Intensity Modulated Radiation Therapy, Rapidarc şi Cyberknife) este că lezează în cantităţi foarte mici ţesutul care înconjoară tumora, însă celulele canceroase sunt "omorâte". În plus, timpul de radiere este mult micşorat faţă de tratamentele convenţionale", explică medicul Hale Basak Ozkok.
Interes pentru fertilizarea in vitro şi medicina sportivă
Fertilizarea in vitro este un alt motiv pentru care românii au mers în Turcia. Din cei 600 de pacienţi, 20% au fost interesaţi de acest tratament. "La români, femeile sunt cele care au probleme mai mari de fertilitate. În funcţie de ceea ce doreşte pacienta se poate realiza reproducerea asistată concomitent cu testul de diagnostic al preimplantării genetice, detectându-se astfel bolile genetice înainte de implantarea embionilor în scop de prevenţie", completează medicul ginecolog Tansu Kucuk. Preţul pentru fertilizare se ridică la 2.250 de euro, iar rata de succes este în jur de 35-40%. La această metodă pot apela şi femeile bolnave de cancer. Lor li se poate conserva ţesutul ovarian. Părinţii îşi pot alege inclusiv sexul copilului.
Medicina sportivă este o altă specializare căutată de români. "Sportivii vin pentru tratamente sofisticate şi recuperare post-operatorie sportivă. Printre cei care au venit aici se numără Andreea Răducan, Dani Coman, Ciprian Milea sau Gică Popescu", spune Anna Herkmen.