România vs. Rusia. Ce ştie un fost general al României la NATO? Multe vulnerabilităţi

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei a dezvăluit într-un interviu pentru Europa Liberă care sunt marile breşe de securitate ale României în raport cu Rusia.

Conform sursei citate, Rusia este şi mai periculoasă mai ales de ce în această perioadă de pandemie, în care a câștigat teren și influență, în special în statele din vecinătatea ei europeană.

„(…) Europa Liberă: Când vă referiți la vulnerabilități, la ce anume vă gândiți mai exact?

Generalul Virgil Bălăceanu: „Vulnerabilitățile sunt legate mai ales de probleme interne. Una dintre vulnerabilitățile noastre este problema guvernării, sub forma deficiențelor, a proastei guvernări, cum se mai numește. Această vulnerabilitate poate fi valorificată de actori străini.

Întotdeauna Federația Rusă folosește astfel de vulnerabilități. Ca vulnerabilitate rămâne si problema rezervelor de stat, care sunt fie foarte reduse, fie inexistente la ora actuală și, deci, trebuie redimensionate.

România trebuie să răspundă unor amenințări prin ceea ce se cheamă: reziliență națională, adică, în termeni mai vechi, capacitatea de apărare teritorială.

Capacitatea proprie a statului de a răspunde unor amenințări prin toate tipurile de resurse e o chestiune care trebuie să-i preocupe pe decidenți.

Repornirea industriei naționale de apărare ar trebui să fie o prioritate în viitoarea Strategie Națională de Apărare. Sunt vulnerabilități legate și de NATO, de pildă poziția oscilantă a Turciei.

(…) Europa Liberă: Deci Rusia ar trebui să apară în această strategie ca inamic ?

Generalul Virgil Bălăceanu: „Da, ar trebui să apară. Rusia apare în acest fel, ca inamic, în strategiile statelor baltice, în anumite documente NATO, în strategia SUA.

România are o tendință de a ezita nominalizarea Federației Ruse ca o amenințare, fiindcă, zice-se, în acest fel am stârni Rusia.

Federația Rusă nu are nevoie de așa ceva pentru a fi stârnită, pentru că în politica ei militară și externă își urmărește clar calea, indifferent dacă noi o considerăm prietenă sau dacă o considerăm inamic.

Dacă le declari prietenia, nu înseamnă că rușii vor renunța proiectele lor. Ar fi o cedare, care ar duce la mărirea capacității lor de a influneța România.

Ei caută să ne influențeze. O fac deja prin războiul informațional sau hibrid. Se spune, și nu este o exagerare, că Rusia e pornită să acționeze pe rapt teritorial, cum a făcut-o până acum în afara NATO, pentru că NATO este mult peste puterea Federației Ruse.

Totuși, Rusia va căuta să destabilizeze NATO și UE, fără doar și poate, va căuta orice vulnerabilitate și va profita de orice slăbiciune”, se arată în interviul acordat Europei Libere de generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.