România votează duminică. Tot ce trebuie să știi ca să mergi la vot

România votează duminică. Tot ce trebuie să știi ca să mergi la vot

Duminică, 5 iunie, suntem chemați la urne, să ne alegem primarii și consilierii locali și județeni. Alegerile se vor desfășura într-un singur tur

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 -21.00. Pentru prima dată, acestea au fost informatizate.

Prin urmare, îi vom da actul de identitate operatorului de calculator care îl va scana. După codul numeric personal acesta va putea afla dacă alegătorul nu are 18 ani, și-a pierdut drepturile electorale, trebuie să voteze într-o altă secție de votare, a mai votat în acea zi la o altă secție de votare sau altcineva a votat în locul lui.

În acest ultim caz, va sesiza Poliția. Fiecare alegător din țară primește trei buletine de vot, iar cel din Capitală -patru. În București, alegem consiliul local și primarul sectorului în care locuim, dar și Consiliul General și primarul Capitalei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliile vor fi alese pe listă, iar primarii uninominal. Președinții și vicepreședinții de CJ-uri vor fi aleși indirect, prin votul consilierilor.

Nu pot vota alienații mintal și cei care și-au pierdut acest drept prin hotărâre judecătorească.

Acte necesare

Ca să putem vota candidatul preferat, avem nevoie de cartea de identitate sau:

● cartea electronică de identitate;

● cartea de identitate provizorie;

● buletinul de identitate sau pașaportul diplomatic;

● pașaportul diplomatic electronic;

● pașaportul de serviciu;

● carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Sancțiuni

✔Prezența altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, aceste fapte se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

✔Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propaganda electorală se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

✔Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se sancționează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

✔Determinarea alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și cu interzicerea exercitării unor drepturi.

✔Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

✔Utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

✔Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Vremea va fi instabilă

Conform Agenției Naționale de Meteorologie, duminică, vremea va fi în general instabilă în țară, cu temperaturi cuprinse între 9 și 27 de grade Celsius. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, va cădea grindină și cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Astfel de manifestări, în regiunile sudice și de răsărit, unde valorile termice diurne vor marca o creștere, față de intervalul precedent, se vor semnala cu precădere în orele serii și noaptea. În București, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară și noaptea când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperaturile, în creștere ușoară față de ziua precedentă, se vor situa între 13 și 26 de grade Celsius. (Doina Petrescu)

Unde sunăm!

  •  Pentru informații legate de legislația electorală, puteți să sunați la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la numărul de telefon: (021)310.08.24
  • Informații despre secțiile de votare, candidați și eventuale contestații le puteți solicita la Biroul Electoral Central (BEC) la numerele de telefon (021)313.67.66; (021)313.66.76; (021)313.74.79
  • Dacă sunteți martori sau victime ale unor acte de violență în timpul procesului electoral, sau aveți de raportat acte flagrante, sunați la numărul 112.
  • Încălcări ale legii le puteți semnala și poliției locale.

ALEGERI ÎN CIFRE

  •  Data alegerilor: 5 iunie.
  • Secțiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 la 21.00.
  • Pot vota cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. > Vor fi 18.616 de secții de votare.
  • Sunt așteptați la urne 18.264.835 de alegători.
  • 23.637 de operatori de calculator au fost angajați pentru toată țara. Ei vă vor aștepta în secțiile de votare și vă vor verifica după CNP.
  • Pentru tipărirea buletinelor de vot s-a folosit o cantitate de 655 de tone de hârtie.
  • 93.000 de ștampile cu mențiunea „votat”.
  • Au fost confecționate 18.088.116 timbre autocolante.
  • Autoritatea Electorală Permanentă a cheltuit 11.218.000 de lei.
  • Peste 50.000 de jandarmi și polițiști și pompieri vor asigura buna desfășurare a alegerilor.
  • Bugetul alocat Ministerului de Interne pentru organizarea alegerilor locale este de 350.663 mii lei.